Hrvatski mljekari u prvih devet mjeseci zaradili 14.723 eura manje od konkurenata iz EU

Pixabay.com
Mlijeko, Foto: Pixabay.com

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u ponedjeljak su upozorili kako su prihodi hrvatskih mljekara u devet mjeseci manji za 14.723 eura u odnosu na konkurenciju iz Europske unije te ukoliko se pad otkupnih cijena nastavi, bit će sve manje proizvođača.

Hrvatski proizvođač mlijeka s godišnjom proizvodnjom od 360.000 kilograma naspram svojih kolega u EU s istom tolikom proizvodnjom, u devet mjeseci 2022. je imao prihode manje za 21.421 euro nego godinu ranije.

Razlika u prihodima počela se smanjivati od ožujka ove godine pa tako za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 14.723 eura, izračunali su članovi Odbora za mljekarstvo HPK, a prenosi Hina.

“U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene mlijeka, a sve više proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme”, kazao je predsjednik Odbora za poljoprivredu HPK Igor Rešetar.

Pad cijene mlijeka u Hrvatskoj, kako je naveo, krenuo je od lipnja kada je cijena s 0,50332 eura po kilogramu, pala na 0,49707 eura.

“Pad se nastavio i u rujnu je cijena pala na 0,48274 eura po kilogramu, a strahujemo da će se nastaviti što će nas učiniti još više nekonkurentnima”, istaknuo je.

Iz HPK podsjećaju kako je na pad cijena otkupa mlijeka ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u EU da poduzmu mjere protiv krize ne bi li spriječili kolaps tog tržišta.

“U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene, pa tako i u Hrvatskoj, a sve veći broj proizvođača je prinuđen zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme”, istaknuli su iz HPK.

4 Odgovora

  1. Nasi mljekari nisu vesla sisali i znaju se boriti za sebe. Znam da nas Austrijanci polako sustizu iako njihove krave mozda i imaju bolje kapacitete.

    1. Navodno da austrijanske krave daju 3 puta više mlijeka nego naše. Možda su ih uvezli ih Kine tako da mislim da su naši mljekari itekako vesla sisali pa ih je vrijeme pregazilo.

  2. Ne znam zašto nas to ne čudi. U skoroj budučnosti neće ni proizvodnje biti, otkupne cijene su loše.. itd..

  3. Pa tako im i treba kad misle da su hrvatske krave bolje od drugih. Kupujmo strano a ne domaće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari