Zagrebački holding imao ukupno 803,23 milijuna eura prihoda u 2023.

Wikimedia Commons
Zagrebački holding, Foto: Wikimedia Commons

Grupa Zagrebački holding je u 2023. godini ostvarila neto dobit od 16,3 milijuna eura, za 15,9 milijuna eura više nego u 2022. godini, priopćili su.

Imali su ukupno 803,23 milijuna eura prihoda i 785,80 milijuna eura rashoda. Zarada prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) lani im je iznosila 92,1 milijun eura, što je za 35 posto više u odnosu na godinu prije.

“Stabilno i pozitivno poslovanje osnova je za pokretanje projekata obnove komunalne infrastrukture koje planiramo realizirati do 2026. godine. To uključuje nabavku nove opreme i vozila za gospodarenje otpadom, za održavanje cesta te zelenih i drugih javnih površina, što će pridonijeti našoj većoj efikasnosti i poboljšanju kvalitete komunalnih usluga. Uz to, nastavkom ozelenjivanja gradskih površina, na koje je u protekloj sezoni posađeno 8.000 stabala, utječemo na smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena na život u urbanim sredinama”, rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

Iz Holdinga kažu da su se tijekom 2023. fokusirali na građenje osnove za prijevremenu otplatu duga, što je vidljivo i iz ostvarenih pozitivnih novčanih tokova iz poslovanja u iznosu od 111.5 milijuna eura. Istodobno, neto dug je u odnosu na 2022. smanjen za 84 milijuna eura, odnosno 13,4 posto, pa je na kraju prošle godine iznosio 545 milijuna eura.

Poslovni prihodi lani su realizirani u iznosu od 786,39 milijuna eura, u usporedbi s 2022. veći su za 141,01 milijuna eura ili 22 posto. Ističu da je najznačajniji rast poslovnih prihoda zabilježen u segmentima opskrbe i distribucije plina, održavanja čistoće te prodaje lijekova u ukupnom iznosu od 29,38 milijuna eura.

U 2023. poslovni rashodi realizirani su u iznosu od 748,47 milijuna eura i veći su za 116,18 milijuna eura ili 18 posto u odnosu na godinu prije. Rast je zabilježen uslijed većih troškova prodane robe zbog povećanja nabavne cijene plina za javnu uslugu, većeg broja prodanih lijekova i ostalih proizvoda ustanove Gradska ljekarna Zagreb te rasta troškova sirovina i materijala kao posljedica povećanja opsega radova u segmentima komunalne djelatnosti i distribucije vode, naveli u iz Zagrebačkog holdinga.

Isto tako, prošle godine su potpisane izmjene Kolektivnog ugovora i provedena je sistematizacija radnih mjesta, čime su povećana materijalna prava radnika i ujednačena primanja za rad na jednakim poslovima.

Ukupna imovina je na dan 31. prosinca 2023. godine bila nematerijalno veća u odnosu na isti dan 2022. Kratkotrajna imovina je bila za 95 milijuna eura veća u odnosu zadnji dan u prosincu 2022. godine zbog povećanja novca i novčanih ekvivalenata s 44.8 milijuna eura na 86.3 milijuna eura te kratkoročnih potraživanja od kupaca kod kojih se najznačajnije povećanje odnosi na potraživanje od Republike Hrvatske, priopćili su.

Struktura pasive se pak značajno promijenila refinanciranjem obveznice u iznosu od 305 milijuna eura, to je utjecalo na povećanje dugoročnih obveza i prijevremenu otplatu dugoročnih zajmova banaka. Proces refinanciranja obveznice u iznosu od 305 milijuna eura predstavlja najveće pojedinačno izdanje obveznica povezanih s održivim poslovanjem u povijesti Hrvatske, ističu iz Zagrebačkog holdinga i dodaju da su međunarodne agencije povisile ocjene kreditne sposobnosti Holdinga.

“Tijekom 2023. godine, međunarodne agencije za ocjenu kreditnog rejtinga povisile su ocjene kreditne sposobnosti Matičnog društva. Standard & Poor’s Global podigao je rejting s razine B na B+ s pozitivnim izgledima u srpnju 2023. godine, dok je Moody’s povisio kreditne izglede Grada Zagreba i Matičnog društva iz stabilnih u pozitivne, zadržavajući Baa2 investicijski rejting”, objavio je Zagrebački holding.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari