Zagrebački holding: Gubitak opskrbe plinom neće utjecati na obaveze prema imateljima obveznica i drugim vjerovnicima

Wikimedia Commons
Zagrebački holding, Foto: Wikimedia Commons

Zagrebački holding oglasio se nakon provedenog postupka javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, a kojim je HERA izabrala Međimurje plin kao distributera za zagrebačko područje umjesto Gradsku plinaru Zagreb.

ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o. (dalje: Izdavatelj) objavljuje da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (dalje: HERA), u skladu s odredbama Zakona o tržištu plina (“Narodne novine”, broj 18/18 i 23/20), provela postupak javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za 27 distribucijskih područja za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine. Povezano društvo Izdavatelja, Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. (dalje: Društvo), javilo se na navedeni natječaj za opskrbu plinom na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb (290.753 obračunskih mjernih mjesta).“, stoji u uvodu obavijesti.

HERA je 29. svibnja 2024. godine donijela Odluku o odabranom opskrbljivaču u obvezi javne usluge po distribucijskim područjima kojim je za distribucijsko područje Gradske plinare Zagreb izabrano društvo MEĐIMURJE-PLIN d.o.o. (Odluka broj: Klasa: 391-08/24-01/16 URBROJ 371-04-24-170). Ponuda Društva nije prihvaćena.

Uprava Društva će razmotriti navedeno rješenje te će odlučiti o poduzimanju daljnjih pravnih koraka radi zaštite prava i interesa Društva.“, najavljene su iz Holdinga i moguće tužbe u vezi sporne odluke.

Prihodi manji za 92 milijuna eura

U 2023. godini Društvo je ostvarilo poslovne prihode u iznosu od 311 milijuna eura, od čega se na javnu uslugu odnosilo 284 milijuna eura te zaradu prije kamata, amortizacije, deprecijacije i poreza (EBITDA) u iznosu od 2 milijuna eura, od čega se na javnu uslugu odnosilo 1,7 milijuna eura.

Za 2024. godinu Društvo je planiralo poslovne prihode u iznosu od 363 milijuna eura, od čega se na javnu uslugu odnosi 342 milijuna eura te zaradu prije kamata, amortizacije, deprecijacije i poreza (EBITDA) u iznosu od 0,8 milijuna eura, od čega se na javnu uslugu odnosi 0,6 milijuna eura.

U slučaju da se navedeno rješenje HERA-e počne izvršavati od 1. listopada, planirani prihodi od prodaje Društva bili bi niži za 92 milijuna eura, dok bi zarada prije kamata, amortizacije, deprecijacije i poreza (EBITDA) bila niža za 1 milijun eura.

Ako Društvo ne nastavi pružati opskrbu plinom u obvezi javne usluge nakon 30. rujna 2024. godine, Izdavatelj će, kao matično društvo, nastaviti pružati podršku Društvu za poslovanje i opskrbu plinom na tržišnim osnovama u skladu s novim nižim volumenima opskrbe. Izdavatelj smatra da navedene okolnosti neće utjecati na njegovu sposobnost ispunjavanja obveze prema imateljima obveznica i drugim vjerovnicima.“, zaključeno je u obavijesti Holdinga.

ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o.

Ulica grada Vukovara 41, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
289.969.953,28 (2022.)
Broj zaposlenih:
5.078 (2022.)

16 Odgovora

  1. Pa kako je gradska plinara izgubila opskrbu plinom vlastitog grada 🤦🏻‍♀️

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari