Međimurje plin: Imamo kapacitete za opskrbu Zagrepčana plinom

Freepik.com
Plin, ilustracija Foto: Freepik.com/wirestock

Međimurje plin će početkom listopada ove godine od Gradske plinare Zagreb-Opskrba preuzeti opskrbu kućanstava koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom na području grada Zagreba, jer je na natječaju ponudio cijenu od 0,0095 eura po kilovatsatu (eura/kWh), službeno je objavila Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Direktor Međimurje plina Nenad Hranilović poručio je da njegova tvrtka nije mala i da će građani Zagreba dobiti sigurnog i pouzdanog opskrbljivača plinom jer ima kapacitete za taj posao, prenosi Hina. Rekao je da su lani imali 58 milijuna eura ukupnih prihoda i 75 zaposlenih.

Upravno vijeće agencije HERA je na sjednici održanoj ovog tjedna donijelo odluke o opskrbljivačima plinom u obvezi javne usluge, za razdoblje od 1. listopada 2024. godine do 30. rujna 2027., za 27 plinskih distribucijskih područja.

“Natječajem su odabrani najkonkurentniji ponuditelji prema kriteriju najnižeg troška opskrbe i kriteriju najvećeg dozvoljenog udjela pojedinog opskrbljivača u obvezi javne usluge”, navodi se u priopćenju HERA-e.

Gradska plinara Zagreb-Opskrba nudila je iznos od 0,0102 eura/kWh, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Odabrani opskrbljivači su dužni najkasnije do 31. listopada 2024. svim krajnjim kupcima koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom dostaviti na sklapanje ugovor o opskrbi plinom i informirati krajnje kupce o novim okolnostima vezanim uz određivanje opskrbljivača u obvezi javne usluge”, ističu iz HERA-e.

Freepik.com
Plin, ilustracija, Foto: Freepik.com

Pritom naglašavaju i kako svi registrirani opskrbljivači plinom krajnjim kupcima mogu ponuditi tržišne ugovore na svim distribucijskim područjima prema tržišnim uvjetima, što znači da i oni opskrbljivači koji nisu odabrani na natječaju za javnu uslugu opskrbe plinom mogu sudjelovati u daljnjoj opskrbi plina. Svi krajnji kupci iz kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od bilo kojeg opskrbljivača plinom, navodi se u priopćenju.

Novi opskrbljivač grada Zagreba osvrnuo se na kritike da je tvrtka mala jer je dosad vršila opskrbu manjeg područja i da je preuzimanje ovog posla politički motivirano.

“Međimurje plin postoji od 1975. godine i od 2012. godine aktivno sudjeluje na tržištu plina. Treći smo ili četvrti, kako se uzima, distributer i opskrbljivač u Republici Hrvatskoj”, kazao je Hranilović.

“Mi smo tvrtka koja politiku ne miješa u svoje poslovanje, oduvijek smo bili nezavisni u pogledu takvog poslovanja, fokusirani smo isključivo na tržište. Već smo bili prisutni i na prijašnjim natječajima na području Hrvatske u javnoj usluzi, tako da ne vidim zašto bi tu bilo kakvih problema”, dodao je direktor te poručio da bi svi suvlasnici Međimurje plina trebali biti zadovoljni.

Iz HERA-e su najavili da će, u cilju bolje informiranosti krajnjih kupaca vezano za odabir opskrbljivača plinom, objaviti i pustiti u rad web aplikaciju Alat za usporedbu cijene plina. HERA je u priopćenju objavila i tablicu odabranih opskrbljivača u obvezi javne usluge, s iznosima troška opskrbe plinom bez PDV-a, po distribucijskim područjima.

Inače, radi se o ponovljenom natječaju za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. Prvi je natječaj proveden od 22. ožujka do 19. travnja, a 24. travnja ga je poništilo Upravno vijeće HERA-e. Ponovljeni se natječaj provodio od 16. do 24. svibnja. Osnovni kriterij je i nadalje najniži trošak opskrbe plinom, a natječajem je najviši trošak opskrbe za dato razdoblje utvrđen u iznosu od 0,0105 eura po kilovatsatu, bez PDV-a.

Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca koji je suvlasnik tvrtke Međimurje plin s manje od 24 posto udjela, smatra da je Uprava Međimurje plina ta koja odlučuje o natječajima na tržištu na koje se javlja, ali da odluka donesena na ovaj način nije korektna.

“U nekakvim pravilnicima, aktima Uprave ili poslovanja Međimurje plina ne stoji obveza da moraju imati suglasnost većine Skupštine za prijavu na natječaj, tako da nisu kršili nekakve odredbe pravilnika akata, ali osobno smatram da bi, s obzirom na veličinu natječaja i na nastale zavrzlame, bilo korektno od direktora i Uprave sazvati Skupštinu i informirati sve nas, sve načelnike i gradonačelnike Međimurske županije o situaciji koja bi mogla biti”, ističe Cividini.

Navodi da u ovom trenutku nije poznato što će to značiti za Međimurje jer nijedna odluka još nije konačna i da nigdje ne piše da nema mogućnosti da u nekakvim uvjetima Međimurje plin i dalje opskrbljuje i Međimurje.

MEĐIMURJE-PLIN d.o.o. za opskrbu plinom

Obrtnička ulica 4, 40000, Čakovec, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
58.830.166,97 (2023)
Broj zaposlenih:
75 (2023)

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari