Može se očekivati daljnji pad cijene plina od listopada

Hina
39. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin, Opatija, Foto: Hina/Miljenko Klepac

Prema sadašnjim pokazateljima, nakon listopada se može očekivati sniženje cijene plina, no treba pričekati rezultate natječaja za javnu uslugu, kako bi se to potvrdilo, rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH, Ivo Milatić, na konferenciji za medije 39. Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin u Opatiji.

Milatić je naglasio i da građane sigurno neće dočekati cjenovni šokovi, jer Vlada RH ostaje pri stavu da PDV na plin ostane na razini od pet posto, a spremna je i sufinancirati cijenu plina. Na to je bila spremna i u proteklom razdoblju, istakao je, ali nije bilo potrebe, jer su cijene pale.

Hrvatska je krenula i u izgradnju LNG terminala prije kriza koje su se razvile proteklih godina, prenosi Hina, te je sada Hrvatska postala važno energetsko čvorište.

Ulaganjima iz europskih fondova, u vrijednosti od 660 milijuna eura u hrvatsku plinsku infrastrukturu, podižu se kapaciteti prema susjednim zemljama, ali i drugim u Europi.

“Očekuje nas nastavak poticanja ostvarenja južne interkonekcije s BiH te nastavak projekta jadransko-jonskog plinovoda. Bitno je i da je plinska mreža u Hrvatskoj spremna za prihvat vodika u budućnosti”, istaknuo je državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Izgradnjom novog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, riješit će se  i dugogodišnji problem “plinskog jastuka” u podzemnom skladištima. 

Na pitanje o postupcima vezanim uz natječaje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, Milatić je rekao da su se neki od projekata po ugovorima sklopljenim od 2016. pokazali neperspektivnima, ali su drugi pokazali dobre rezultate i ozbiljne mogućnosti eksploatacije. Važna su i geotermalna nalazišta, posebno zbog mogućnosti korištenja toplinske energije u gradovima, dodao je Milatić. 

Direktor LNG terminala Omišalj Ivan Fugaš potvrdio je da su u travnju prošle godine svi kapaciteti ovog terminala rezervirani do 2036. i 2037. godine. Izrazio je očekivanje da će se rezervirati i dodatni kapaciteti, koji će biti na raspolaganju nakon radova na plinovodu i dodatnom modulu u tijeku, ako interes ostane na istoj razini. 

LNG HRVATSKA d.o.o.

Slavonska avenija 1B, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
39.335.551,13 (2022)
Broj zaposlenih:
28 (2022)

 

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari