HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom

Freepik.com
Plin, ilustracija Foto: Freepik.com/wirestock

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) objavila je da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda “ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom”.

Upravno vijeće HERA-e je na sjednici održanoj 24. travnja 2024. donijelo Odluku o poništenju postupka za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, objavila je Hera na svojim internet stranicama. 

HERA je u razdoblju od 22. ožujka do 19. travnja provela javni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine. 

Analiza zaprimljenih ponuda u provedenom javnom natječaju ukazala je na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom”, ističu iz HERA-e.

Naime, kako objašnjavaju, odredbe Direktive 2009/73/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina i stavljanju izvan snage Direktive 2003/55/EZ, propisuju da su regulatorna tijela pri izvršavanju regulatornih zadataka dužna poduzimati sve razumne mjere u okviru svojih dužnosti i ovlasti za promicanje konkurentnog, sigurnog i održivog unutarnjeg tržišta prirodnog plina i postizanja stvarnog otvaranja tržišta za sve kupce i opskrbljivače. Navedene odredbe preuzete su u hrvatsko zakonodavstvo kroz odredbe Zakona o tržištu plina.

HERA djeluje u cilju zaštite javnog interesa odnosno stvaranja preduvjeta za optimalno funkcioniranje tržišta u postojećim tržišnim okolnostima te zaštite kupaca iz kategorije kućanstvo kao najosjetljivije skupine kupaca koji se opskrbljuju plinom po reguliranoj cijeni. Stoga je potrebno postići pravednu ravnotežu i razuman odnos razmjernosti između vrste i opsega poduzetih mjera te ciljeva koji se time žele postići u javnom interesu”, ističu iz energetske regulatorne agencije. 

Iz HERA-e najavljuju da će provesti novi postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom s izmijenjenim uvjetima, a u cilju otklanjanja uočenih rizika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari