Hrvatska gradi četiri plinovoda za 533 milijuna eura

Ivica Arar, Damir Habijan i Mirko Budiša
Ivica Arar, Damir Habijan i Mirko Budiša na potpisivanju ugovora Foto: Plinacro, Canva

Projektom “Jačanje plinske infrastrukture” do sredine 2026. godine u Hrvatskoj će se izgraditi četiri plinovoda, čime će se značajno povećati kapaciteti transporta prirodnog plina iz LNG terminala na Krku, istaknuto je u petak na potpisivanju ugovora za financiranje tog projekta.

Ugovor su, piše Hina, potpisali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tvrtka Plinacro kojoj se, temeljem dodatka Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., dodjeljuje 533,08 milijuna eura.

Predviđena je izgradnja četiri plinovoda: Zlobin-Bosiljevo, Bosiljevo-Sisak, zatim Kozarac-Sisak te Zabok-Lučko, kojima će se plin s LNG terminala na Krku transportirati prema Sloveniji, Mađarskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe.

Čelnik ministarstva Damir Habijan istaknuo je kako je potpisivanje tog ugovora od velike važnosti za nastavak energetske tranzicije, ali i transformacije cjelokupnog energetskog sustava.

Projekt se financira iz NPOO-a u okviru plana REpowerEU, a predsjednik uprave Plinacra Ivica Arar zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu na angažmanu u “dobivanju bespovratnih sredstava za projekt jačanja plinske infrastrukture”.

Naveo je da u ovom trenutku Plinacro za Sloveniju godišnje može transportirati 260 milijuna kubika plina, dok će izgradnjom plinovoda to porasti na 1,5 milijardi.

Kada je riječ o Mađarskoj, trenutnih 1,7 milijardi kubika plina udvostručit će se na 3,4 milijarde kubika, kazao je Arar, navevši i da ukupna dužina četiri plinovoda doseže 220 kilometara.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen najavio je kako Fond danas objavljuje i natječaj za nabavu električnih vozila za građane, za što je predviđeno gotovo 15 milijuna eura.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari