Počeli radovi na plinovodu Zlobin – Bosiljevo, nositelj radova domaći konzorcij

Pixabay.com
Plinovod, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Danas su zvanično počeli radovi na plinovodu Zlobin – Bosiljevo, izuzetno složenom projektu na plinskom transportnom sustavu u koji će biti uloženo oko 155 milijuna eura, a čijom će se izgradnjom omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg terminala za UPP do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi kubnih metara na godinu.

Njegovom izgradnjom stvaraju se osnovni preduvjeti za povećanje sigurnosti opskrbe plinom potrošača u Hrvatskoj te za daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Republici Sloveniji.

Izvođač radova bit će domaći konzorcij, odnosno zajednica ponuditelja čiji je nositelj tvrtka Monter – Strojarske montaže iz Zagreba, a dovršetak radova očekuje se tijekom 2025. godine.

Povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo dodatno će diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Hrvatske, prenosi hrt.hr, i stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije.

Predsjednik Uprave Plinacra, Ivica Arar, zahvalio je djelatnicima koji su, unatoč iznimno kratkim rokovima, ostvarili sve preduvjete nužne za početak izgradnje ovog projekta.  Zahvalio je i Vladi RH te resornom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na pruženoj potpori prilikom realizacije ovih projekata.

„Zahvaljujući odluci Vlade o povećanju kapaciteta LNG terminala i izgradnji plinovoda u Bosiljevu, u mogućnosti smo pretvoriti Hrvatsku u energetsko čvorište za Srednju i Jugoistočnu Europu“, rekao je Arar.

„Pravodobna investicija, korištenje inteligentno-europskih sredstava u trenutku najveće energetske krize s pogledom na energetsku tranziciju i nove energente. To je ono što u biti ovaj projekt sintetizira i potvrđuje da radimo iskorake za energetsku sigurnost, ali i za jačanje kritične hrvatske infrastrukture koja je i kritična europska infrastruktura“, istaknuo je premijer Andrej Plenković, na otvorenju radova u Bosiljevu.

Svečanosti su, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, prisustvovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, načelnik Općine Bosiljevo Josip Kasun te predstavnici izvođača radova i poslovnih partnera.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari