INA otkrila novo plinsko polje na bušotini Veliki Rastovac 1

INA/Press
Nova bušotina, Veliki Rastovac 1 Foto: INA/Press

INA je Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Veliki Rastovac-1, nedaleko od Grubišnog Polja na istražnom prostoru DRAVA-03, priopćeno je iz INA-e.

Ispitivanjem je potvrđena komercijalna proizvodnost bušotine i odlična ležišna svojstva, te je tijekom testiranja ostvaren maksimalni dotok od oko 145.000 m³ na dan, što u ovom trenutku predstavlja nešto više od sedam posto ukupne dnevne Inine proizvodnje plina. 

„Istražna bušotina Veliki Rastovac-1, dubine 1.095 m, nalazi se u općini Grubišno Polje. To je prva od pet planiranih istražnih bušotina u prvoj fazi istraživanja na prostoru DRAVA-03. Nakon ishođenja eksploatacijskog polja za to otkriće, INA na njemu planira izbušiti dodatnu razradnu bušotinu, izgraditi priključni plinovod te privesti obje bušotine u proizvodnju do kraja 2027. godine u skladu s trenutačnim planom ishođenja dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj“, stoji u priopćenju dostavljenom za Financije.hr.

Otkriće nove bušotine komentirala je i predsjednica Uprave Ine, Zsuzsanna Ortutay, naglasivši značaj INA-e za Hrvatsku.

Prijavili smo komercijalno otkriće nadležnim institucijama i ponovno dokazali da INA igra ključnu ulogu kada je riječ o aktivnostima istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj. Brzina pokretanja proizvodnje s nove bušotine ovisit će o trajanju postupka izdavanja svih potrebnih dozvola, a vjerujemo da u suradnji s našim partnerima u nadležnim ministarstvima možemo to razdoblje znatno skratiti kako bismo pridonijeli sigurnosti opskrbe i dobrobiti cijelog hrvatskog društva”, kaže Ortutay u priopćenju.

Otkriće novog plinskog polja otvara mogućnosti za dodatne istražne radove na prostoru DRAVA-03. Rezultat je to intenzivnog istražnog ciklusa u Panonskom bazenu koji INA provodi već dulji niz godina, a koji se nastavlja i u 2024. godini.

Samo u posljednjih pet godina INA je u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina uložila oko 450 milijuna eura.

Početak proizvodnje s nove bušotine u interesu je INA-e kao investitora, ali i države te regionalne i lokalne zajednice, koja će ostvariti dodatne prihode podjelom proizvodnje, naplatom rudne rente i naknada koje investitor plaća tijekom cijelog životnog vijeka polja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari