Povećane emisije štetnih plinova zbog američkog izvoza LNG-a u Europu

pixabay.com
Plinska cijev, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Emisija ugljičnog dioksida iz pogona za ukapljeni prirodni plin u SAD-u skočila je od pretpandemijske godine za 81 posto, potaknuta ponajprije pojačanim isporukama LNG-a u Europu, pokazuju podaci vlade SAD-a.

Sedam američkih pogona za izvoz LNG-a ispustilo je lani 17,6 milijuna tona ugljičnog dioksida, za 81 posto više nego u 2019. kada je ukapljeni plin izvozilo šest postrojenja, izračunao je Reuters.

Do kraja desetljeća emisija bi se na valu inozemne potražnje za LNG-om i otvaranja novih pogonima mogla više nego udvostručiti, na 45 milijuna tona godišnje, procjenjuje Reuters.

Novinska agencija temelji procjene na podacima koje su tvrtke dostavile američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA) i Saveznoj regulatornoj komisiji za energetiku.

Bijela kuća rekla je da američki LNG može pomoći Europi da smanji ovisnost o plinu iz Rusije, kojoj je Zapad zbog invazije na Ukrajinu uveo sankcije, prenosi Hina. Od početka invazije Washington je izdao pet dozvola za izvoz LNG u Europu, a prije veljače 2022. godine nije izdao nijednu.

Ministarstvo energetike, koje nadzire izdavanje dozvola za izvoz LNG-a, priopćilo je da financira nekoliko inicijativa za smanjenje emisija CO2 iz LNG terminala i drugih izvora.

Posebni američki izaslanik za klimu John Kerry rekao je prošle godine za Reuters da je emisija stakleničkih plinova neizbježna “loša strana” povećanja izvoza LNG-a europskim saveznicima.

Energetski intenzivan postupak ukapljivanja plina radi izvoza tek je jedan od faktora koji utječu na klimu u plinskom sektoru, ističe Reuters, upozoravajući i na istjecanje metana tijekom bušenja, transporta cjevovodima i brodovima te distribucije. Izračuni ne uključuju potrošnju, napominju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari