Plinovod Zlobin – Bosiljevo trebao bi početi s radom 2025. godine

Freepik.com
Plinovod, Foto: Freepik.com/wirestock

Radovi na izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo, dužine 58 kilometara i vrijednosti 155 milijuna eura, idu predviđenom dinamikom i trebali bi biti završeni u planiranom roku, a plinovod pušten u rad tijekom 2025. godine, priopćili su iz tvrtke Plinacro.

Kako se navodi u priopćenju, u Luci Rijeka trenutno traje iskrcaj cijevi namijenjenih za izgradnju spomenutog plinovoda, koji gradi zajednica ponuditelja na čelu sa zagrebačkom Monter-Strojarske montaže d.d.. 

“Stvoreni su svi potrebni preduvjeti da se taj zahtjevni tehničko-tehnološki plinovod završi u planiranom roku i pusti u rad tijekom 2025. godine”, ističu iz Plinacra.

U ovaj izuzetno složen projekt na plinskom transportnom sustavu, prenosi Hina, bit će uloženo oko 155 milijuna eura, a njegovom izgradnjom će se omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg LNG terminala na otoku Krku, do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi prostornih metara plina na godinu.

Izgradnjom 58 kilometara dugačkog plinovoda Zlobin – Bosiljevo, čije je financiranje osigurala Vlada Republike Hrvatske, povećat će se sigurnost opskrbe plinom potrošača u Republici Hrvatskoj i u najzahtjevnijim okolnostima opskrbe i potrošnje plina, te omogućiti daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji.

Predsjednik Uprave Plinacra, Ivica Arar, naglašava da će povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo dodatno diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske, te stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije. Istodobno će doći i do smanjenja ovisnosti o ruskom plinu.

PLINACRO d.o.o.

Savska cesta 88a, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
74.735.491,27 (2022)
Broj zaposlenih:
265 (2022)

MONTER-STROJARSKE MONTAŽE d.d.

Ulica Oktavijana Miletića 2, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
22.484.850,22 (2022)
Broj zaposlenih:
278 (2022)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari