INA i Vermilion postaju partneri na kopnenom istraživačkom bloku SAVA-07

Freepik.com
Novi projekt INA-e, Foto: Freepik.com/Ilustracija

INA i Vermilion Zagreb Exploration potpisali su sporazum o suradnji na istražnom području SAVA-07 (SA-07), pri čemu će Vermilion zadržati 60 posto udjela i poziciju operatera, dok će Ina imati 40 posto, priopćila je INA.

„Istražni prostor Sava 07, površine 2032 četvorna kilometra je na području Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije. Potpisivanjem partnerskog ugovora Ina i Vermilion zajednički će tragati za novim nalazištima nafte i plina u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je smješten veći dio istražnog područja SA-07“, kaže se u priopćenju.

Akvizicija novih geofizičkih podataka i geološke interpretacije već je provedena, a 2024. godine bit će izrađene četiri nove istražne bušotine, dodaje se u priopćenju. Ugovor INA-e i Vermiliona podložan je, podsjeća Hina, prethodnom odobrenju Vlade RH.

Ugovor je koristan za obje strane s obzirom na blizinu postojeće Inine infrastrukture za proizvodnju nafte i plina koja će se koristiti prema prethodno dogovorenim uvjetima. Blizina infrastrukture može osigurati potrebne preduvjete za ubrzavanje procesa izdavanja dozvola, kažu u INA-i.

Potpisivanjem sporazuma činimo značajan korak prema zajedničkom istraživanju i razradi na istraživačkom bloku SA-07 te proširujemo naš istražni portfelj. S obzirom na to da Ina posjeduje sve potrebne kapacitete, kao i dugogodišnje iskustvo, vjerujemo da će ovaj projekt donijeti međusobne koristi i doprinijeti energetskoj sigurnosti Hrvatske”, izjavio je član Uprave INA-e, Miroslav Skalicki.

U partnerstvu ćemo nastaviti surađivati s regulatornim tijelima kako bismo što prije istražili i priveli proizvodnji potencijalno novootkrivena plinska i naftna polja, rekao je operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u INA-i, Josip Bubnić.

Direktor Vermilion Zagreb Exploration Jeff Davies istakao je važnost INA-e na ovom projektu.

„Kao najveća naftna i plinska tvrtka u Hrvatskoj, Ina ima dugogodišnje iskustvo i donosi lokalno znanje i stručnost koji će igrati ključnu ulogu u razvoju ovog bloka i nadopuniti Vermilionovo 30-godišnje međunarodno iskustvo u istraživanju i razvoju naftnih i plinskih projekata diljem svijeta”, izjavio je Davies.

INA, d.d.

Avenija Većeslava Holjevca 10, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
4.653.332.215,68 (2022.)
Broj zaposlenih:
3.080 (2022.)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari