Hrvatska dobiva podzemno skladište plina i u Grubišnom Polju

Grubišno polje
Premijer Andrej Plenković na otvaranju Grubišnog Polja, Foto: Hina/Nikola Blažeković

Hrvatska dobiva još jedno podzemno skladište plina. U Grubišnom Polju obilježen je završetak prve faze tog projekta vrijednog 67 milijuna eura.

Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport, izgrađeni su priključni plinovodi do plinskoga transportnog sustava odnosno Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica – Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu. U probnoj eksploataciju postignuta je proizvodnja plina od 275 tisuća kubika na dan što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara. 

„Stigli smo na pola puta, jer današnjim puštanjem u rad novoizgrađene plinske stanice obilježavamo završetak prve faze izgradnje novog hrvatskog podzemnog skladišta plina. Pred nama su sada dvije do tri godine pridobivanja plina iz ležišta, tijekom kojih ćemo proizvesti oko 150 milijuna standardnih metara plina“, rekao je Vlado Vlašić, direktor Podzemnog skladišta plina, prenosi hrt.hr. 

U pratnji bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića, premijer Andrej Plenković i ministar Damir Habijan posjetili su ovu lokaciju.

Kako bi se zaokružila ova infrastrukturna inicijativa, važan je moment uprav skladište plina u grubišnom polju. Njegova fleksibilnost i usluge koje će davati na tržištu plina dodatni su element sigurnosti opskrbe i garant razvoja tržišta“, rekao je Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja. 

Ovaj potez u Grubišnom polju je sjajan prije svega zato što ćemo iskoristiti plin koji se nalazi pod zemljom, preraditi ga, prilagoditi ga u stanici, pomiješati sa plinom iz transportnog sustava i iskoristiti u Hrvatskoj, a nakon toga u drugoj fazi ovo će služiti kao podzemno skladište plina, rekao je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

Uz prirodni plin tim će novim transportnim sustavom biti moguća i distribucija vodika čime se Hrvatska prilagođava skoroj budućnosti u kojoj će biti napuštena fosilna goriva. Tako ćemo osigurati energetsku neovisnost Hrvatske i zadržati ulogu važnog energetskog čvorišta”, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je Hrvatska osigurala 556 milijuna eura u programu RE-power za energetske projekte, a među njima planirana je i gradnja novih plinovoda.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari