INA Grupa ostvarila neto dobit u 2023. od 250 milijuna eura

https://www.ina.hr/press-centar/galerija/
INA: Rafinerija nafte Rijeka, Foto: INA/press

INA grupa je tijekom 2023. godine ostvarila neto dobit od oko 250 milijuna eura što je na razini dobiti iz 2022. godine, između ostalog i zbog toga što u 2023. nije bilo dodatnog poreza na dobit. Neto prihod od prodaje iznosio je 3,9 milijardi eura a EBITDA bez jednokratnih stavki  u 2023. iznosila je 496 milijuna eura, što je pad od 22 posto, koji je očekivan s obzirom na prevladavajuće okruženje nižih cijena, priopćeno je iz INA Grupe.

Investicijske aktivnosti iznosile su gotovo 400 milijuna eura, a bile su usmjerene na domaća ulaganja i stjecanje dodatnih 25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Ulaganja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosila su 100 milijuna eura. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka dosegnuo je 84 posto ukupne dovršenosti.

Financijska pozicija ostaje stabilna uz neto dug od 216 milijuna eura te omjer duga i kapitala od 12 posto, kao održiva okosnica za buduća ulaganja.

Prošlu godinu obilježila je i makroekonomska stabilizacija cijena ugljikovodika što je rezultiralo nešto nižim, no i dalje snažnim rezultatima INA Grupe.

„EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina za 2023. godinu niža je nastavno na vanjsko okruženje i umjeren pad proizvodnje od šest posto te iznosi 413 milijuna eura. Proizvodnja je smanjena u skladu s očekivanjima zbog zrelosti polja i remonta provedenog na postrojenjima za obradu plina u trećem tromjesečju. S druge strane, doprinos je ostvaren na egipatskoj koncesiji East Damanhur koja je počela s proizvodnjom plina u rujnu i komercijalnim otkrićem na bušotini Veliki Rastovac-1“, priopćeno je iz INA-e.

Rezultat djelatnosti Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju poboljšan je uglavnom uslijed snažne potražnje na tržištu i pozitivnog doprinosa vlastite proizvodnje. Prodane količine Maloprodaje povećane su 19 posto, uglavnom kao rezultat dobre turističke sezone, a marža ne-goriva rasla je 33 posto. Pojednostavljeni slobodni novčani tok djelatnosti u 2023. je poboljšan, ali je ostao negativan na 103 milijuna eura.

Ina/Press
Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave INA-e, Foto: Ina/Press

“Usprkos fluktuacijama na tržištu i operativnim ciklusima u Rafineriji nafte Rijeka, INA je zadržala kontinuitet opskrbe, naglašavajući svoju predanost osiguravanju stabilnosti tržišta. Gledajući unaprijed u 2024., globalno okruženje i dalje je prepuno izazova koji proizlaze iz sukoba koji su u tijeku, stvarajući neizvjesnost na tržištima diljem svijeta. Međutim, usred ovih izazova leže prilike za transformaciju energetskog sektora. INA, ojačana svojim stabilnim poslovanjem i snažnom financijskom pozicijom, ostaje predana u upravljanju kompleksnostima koje su pred nama, prihvaćajući prilike za daljnje poboljšanje i rast”, izjavila je Zsuzsanne Ortutay, predsjednice Uprave INA-e.

Kapitalna ulaganja djelatnosti Usluga kupcima i maloprodaje iznosila su 18,5 milijuna eura u 2023. s naglaskom na modernizaciju maloprodajne mreže i uvođenje gastro koncepta Fresh Corner na dodatnih 14 lokacija. Regionalnu mrežu INA-e čini 506 maloprodajnih mjesta, od čega njih 390 u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari