Idejno rješenje za ugradnju solara od sada besplatno u Zagrebu

Freepik.com
Solarna energija, ilustracija, Foto: Freepik.com

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet u društvu ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julija Domca predstavili su danas nove velike iskorake u solarnoj tranziciji Grada.

Predstavljena je nova faza alata “Sunčani Potencijal” namijenjenog građanima koji žele izgraditi sunčanu elektranu na svojoj nekretnini, s naprednim funkcionalnostima, što uključuje online aplikaciju odnosno slanje dokumentacije HEP-u za provjeru mogućnosti priključenja u samo nekoliko klikova preko NIAS sustava, tj. sustava e-Građani.

Građani u aplikaciji tako mogu provjeriti koliki je potencijal na krovu neke višestambene zgrade ili obiteljske kuće, koliko košta elektrana, koje će financijske uštede ostvariti i kada će se isplatiti investicija.

Julije Domac, foto: PR

„Povrat investicije u gradu Zagrebu s današnjim cijenama električne energije je 10 godina, uz prosječni životni vijek sunčane elektrane od 25 godina.“, objasnio je gradonačelnik Tomašević. Istaknuo je i kako je sada idejno rješenje besplatno pa se i tu radi o dodatnim uštedama od nekoliko stotina eura za građane. „Radi se o mogućnosti koja u Hrvatskoj za sada postoji samo u Zagrebu i koja je rijetka i na europskoj razini, a koju je po uzoru na Zagreb počeo provoditi i Grad Split”.

Ravnatelj Domac je naveo da se u budućnosti planira razvoj dodatnih funkcionalnosti za energetske zajednice, čime Grad Zagreb svojim građanima osigurava stabilnu i sigurnu cijenu energije i pridonosi održivom razvoju grada.

“Sunčani Potencijal – Idejno Rješenje” nastavak je prethodne faze alata, “Sunčani Potencijal – Informativni Izračun,” koja je omogućavala preliminarni izračun osnovnih parametara sunčane elektrane. Novi alat značajno unaprjeđuje ovu funkcionalnost pružajući detaljne informacije potrebne za uspješno priključenje sunčane elektrane na mrežu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari