AI i poljoprivreda: Neizbježna budućnost koja je već počela i u Hrvatskoj

AI u poljoprivredi, foto PR

Jedan od primjera upotrebe umjetne inteligencije u poljoprivredi je i Vineyard Angel, domaći AI sustav TIS Grupe i Alti Agra, koji je upravo predstavljen javnosti.

Agronomija se trenutno suočava s izazovima povećanja produktivnosti i potrebama rastuće globalne populacije uz istovremeno smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. U tom se kontekstu umjetna inteligencija (AI) nameće kao ključni transformativni alat za pametniju budućnost poljoprivrede.  

Jedan od primjera upotrebe umjetne inteligencije u poljoprivredi je i Vineyard Angel, domaći AI sustav TIS Grupe i Alti Agra. Riječ je o tehnološkom rješenju čija je primarna funkcija pomoć u vinogradarstvu. 

„Primjena novih tehnologija i umjetne inteligencije u poljoprivredi otvara nove mogućnosti u optimizaciji proizvodnje, ali i korištenju različitih setova podataka koji do sada nisu bili zajednički korišteni, što omogućava detaljnije praćenje i upravljanje proizvodnjom. Vrijednost novih tehnologija leži upravo u podacima, koji su ključni za svakog vinogradara koji želi biti ‘korak ispred’ i upravljati proizvodnjom na pravi način“, izjavila je prilikom predstavljanja spomenutog sustava dr.sc. Ivana Rendulić Jelušić, direktorica tvrtke Alti Agra.

Platforma za analitiku vinove loze

„Vineyard Angel je jedinstven po tome što analizira isključivo redove vinove loze, odnosno vegetaciju vinove loze, pri čemu se točnost analiza putem vegetacijskih indeksa višestruko povećava.“, kazala je Rendulić Jelušić u Poreču prilikom launcha platforme vineyardangel.com.

Vineyard Angel sadrži i prediktivne modele za najvažnije bolesti vinove loze te daje pravovremena upozorenja na pojavu bolesti sukladno meteorološkim podacima i fenofazi razvoja vinove loze. „Dodatno, rješenje omogućava i brojanje te geolociranje nedostajućih trsova u vinogradu iz samo jedne snimke drona, što omogućava pripremu ponovne sadnje i optimizaciju radova u vinogradu.“, pojasnila je Rendulić Jelušić. 

Dodatna prednost ove platforme, koja će vinogradarima olakšati svakodnevno praćenje svojih nasada je i činjenica kako su svi podaci, analize i izvještaji smješteni na jednostavnoj platformi, koja od vinogradara ne zahtijeva nikakav dodatni unos podataka, a omogućava pregled stanja vinograda prema potrebi vinogradara.

predstavljanje platforme, foto: PR

Tehnološka inovacija jedne od najstarijih hrvatskih IT tvrtki

Ovu je tehnološku inovaciju razvijala TIS Grupa, jedna od najstarijih domaćih IT tvrtki s dugogodišnjim iskustvom u razvoju softverskih rješenja na najvišoj razini. TIS je, između ostaloga, uvodio euro na slovensko i hrvatsko tržište, a njihovi su stručnjaci za Finu razvijali i sustav za platni promet kojim se svakodnevno služi većina građana. Vineyard Angel, uz sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja (SENDD), predstavlja iskorak prema razvoju AI rješenja.

“Vinogradarstvo je tradicionalno i nije toliko sklono promjenama.”, upozorio je TIS-ov IT stručnjak Josip Kustić uz napomenu kako je platforma već zaživjela na terenu. “Zahvaljujući nekolicini vinara iz regije, koji su već prepoznali vrijednost ovakvog rješenja, vjerujemo kako smo izgradili krajnje funkcionalnu platformu za kojom će uskoro posegnuti mnogo veći broj ozbiljnih vinogradara.”, dodao je navodeći kako će uvođenje inovativnih AI platformi pomoći pri jačanju hrvatske vinske industrije. 

“Kad spojite  vrhunskog stručnjaka za vinogradarstvo poput Ivane i tehnološku kompaniju s višedeseteljetnim i dokazanim iskustvom i znanjem u razvoju novih softverskih proizvoda, vjerojatnost da ćete napraviti novo inovativno rješenje koje će biti prihvaćeno na tržištu je zagarantirano.”, zaključio je direktor TIS Grupe Dženan Lojo.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari