Zagrebačka Gradska skupština podržala izgradnju CGO-a u Resniku

Hina/arhiv
Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, Foto: Hina/Damir Senčar, srpanj 2023.

Zagrebačka Gradska skupština je, uz oštro protivljenje oporbenih klubova, podržala projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb na lokaciji u Resniku. Riječ je o prijedlogu gradonačelnika Tomislava Tomaševića o prihvaćanju sažetka “Studije izvedivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije” i podržavanju projekta izgradnje CGO Zagreb na lokaciji u Resniku.

Gradski zastupnici su prihvatili i Tomaševićev prijedlog odluke o jednostranom raskidu Ugovora o koncesiji za Projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, prenosi Hina.

Pročelnica za gospodarstvo Ana Pavičić-Kaselj istaknula je da je razlog raskida ugovora taj što se na lokaciji koja se nalazi pod koncesijom ne može početi ulagati u izgradnju CGO-a te zbog nadogradnje vodoopskrbne mreže i odvodnje otpadnih voda i izgradnje trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, što se treba financirati iz EU sredstava, a jedan od uvjeta za to je da korisnik bude javni isporučitelj, odnosno Vodoopskrba i odvodnja, a ne privatni koncesionar.

Tomašević je rekao da se trošak raskida koncesijskog ugovora kreće od 38 do 230 milijuna eura, a na to postoje i operativni troškovi. Računica je da je trošak manji od ostanka u ugovoru gdje bi kroz račune za vodu i kroz proračun građani trebali platiti do kraja isteka koncesijskog ugovora, odnosno do prosinca 2028. godine 420 milijuna eura. Istaknuo je da će Grad, ako ostane u koncesijskom ugovoru morati iz proračuna platiti investiciju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda od 94 milijuna eura.

Prihvaćen je prijedlog plana razvoja Grada Zagreba do kraja 2027. Riječ je o srednjoročnom strateškom dokumentu koji će definiranjem ključnih strateških odrednica odrediti smjer razvoja Zagreba te omogućiti korištenje sredstava iz EU fondova. Gradska skupština prihvatila je i prijedlog o podmirenju obveza Muzeju suvremene umjetnosti, kojemu se odobrava isplata od 528.000 eura.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari