Gradonačelnik Tomašević predstavio sedam novih mjera za poboljšanje sustava za odvoz otpada

Hina/arhiv
Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, Foto: Hina/Damir Senčar, srpanj 2023.

Na redovnoj konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je novih sedam mjera za unaprjeđenje sustava za odvoz otpada u gradu. Komentirao je i prvu godinu nakon uvođenja novog modela prikupljanja otpada te tvrdi da je ovaj model dao jako dobre rezultate.

“Maknuto je 50 posto kanti s javnih površina, a u centru grada su uklonjene gotovo sve kante. Zagreb ima jednu od najmanjih cijena usluga odvoza otpada u Hrvatskoj, ali jedan od najvećih brojeva odvoza otpada po kućanstvu, jedino je u Splitu veći. Kad smo uvodili novi model, prije godinu dana, naglasili smo da je to proces i da nijedan grad u Europi nije stvari riješio preko noći”, rekao je Tomašević.

Prva mjera je financiranje izgradnje bokseva za otpad kod zgrada. Tomašević kaže da grad prošle godine nije imao dovoljno sredstava za to, pa je na građanima bilo da plate izgradnju tih bokseva, a trenutačno ih je u Zagrebu ugrađeno oko 100 i platili su ih građani.

Sada grad Zagreb preuzima financiranje, gdje god postoji rješenje Čistoće da nije moguće na drugi način smjestiti spremnike korisnika na njihovu parcelu, kada se oni smjeste na javnu površinu i idu u boks grad će to platiti. Svi koji su već platili bokseve dobit će povrat novca od grada. Plaćanje izgradnje bokseva trajat će cijele sljedeće godine.

“Druga mjera su polupodzemni spremnici koji će zamijeniti zelene otoke po gradu. U centru ih nismo mogli graditi zbog prostora, ali ćemo ih graditi na drugim lokacijama izvan centra. Razlog za to je što zeleni otoci nisu dovoljni i budu prepuni smeća, posebno plastike, a to ne izgleda lijepo. Polupodzemni spremnici imaju veće kapacitete i zato su bolji, bit će za plastiku, papir i staklo te će ih moći koristiti građani, a ne poslovni korisnici. Oni moraju osigurati uslugu odvoza otpada. Oko pola zelenih otoka ćemo zamijeniti polupodzemnim spremnicima. Prioritet će biti zgrade koje imaju jako puno spremnika za plastiku koji su stalno prenatrpani”, objasnio je gradonačelnik.

“U centru grada nastavljamo s podzemnim spremnicima i to je treća mjera. Trenutačno imamo spremnike na sedam lokacija, ugrađeno je 25 podzemnih spremnika. Podijelit će se čip kartice građanima koji će onda moći svoje plave vrećice bacati u spremnike. Tako će prestati model ostavljanja tih vrećica ispred ulaza u zgrade. Planiramo do kraja godine ugraditi 75 takvih spremnika, a do svibnja još 75”, rekao je.

Smatra da će sve bolje funkcionirati povećanjem kapaciteta Čistoće pa je to četvrta mjera. Imaju dva natječaja za kupnju novih kamiona, na prvom natječaju su nabavili 15 kamiona i prva vozila očekuju kroz tjedan dana. Kupuju još 26 kamiona za otpad koji bi trebali stići do ljeta 2024. godine. Tomašević je naglasio da žele povećati i broj radnika, a cilj im je zaposliti 200 novih komunalnih radnika.

“Sada imamo 90.000 kućanstava koja koriste žute vreće za plastiku i vješaju ih po ogradama, a to ne izgleda lijepo. Zato će peta mjera biti podjela kanti za plastiku. To će početi od siječnja, a nabavit ćemo kante od 240 i 360 litara pa građanima više neće ni trebati žute vreće. Cilj je da odvoz plastike ide jednom tjedno, a ne jednom u dva tjedna kao što je to sada”, kazao je.

“Šesta mjera je educiranje građana i pozvao bi ih da instaliraju aplikaciju Razvrstaj MojZG. Ona može pomoći građanima da provjere u koju kantu ide koji otpad, ali i preko nje dobivaju notifikacije za odvoz otpada”, dodao je.

Zadnja mjera će biti povećanje kapaciteta za kažnjavanje. Grad planira postaviti videonadzor kod podzemnih spremnika i zelenih otoka te zaposliti nove komunalne redare i radnike u Čistoći koji bi to kontrolirali. Čistoća je samo u rujnu ove godine napisala 2.056 kazni.

Miješani komunalni otpad se od 1. listopada 2022. godine smije odlagati samo u standardiziranim plavim ZG vrećicama za otpad koje se mogu kupiti u Zagrebačkom holdingu ili trgovinama.

5 Odgovora

  1. Problem otpada u Zgu bi svakako trebali rjesiti,godinama nesto pokusavaju nikako da rijese. Bas me zanima koliko ce te mjere biti uspjesne.

  2. Ovaj Tomašević otkad je gradonačelnik samo priča o smeću i kantama a smeća sve više i više. Bilo bi mu pametnije da gradi fontane, mostove i kružne tokove i da se napokon nađe rješenje za gužve u glavnom gradu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari