Tomašević najavljuje pomoć građanima nakon nevremena i povećanje plaća

Hina/arhiv
Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, Foto: Hina/Damir Senčar, srpanj 2023.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije nakon koje je obišao OŠ Ante Kovačevića u kojoj su sagrađene četiri nove učionice i nova dvorana.

“U tijeku je javno savjetovanje vezano za novčanu pomoć za sanaciju šteta nakon srpanjskog nevremena. Grad će pokriti 70 posto od procijenjene štete na objektima i vozilima građana”, obećao je Tomašević. Njegova zamjenica, Danijela Dolenec najavila je povećanje satnice za pomoćnike u nastavi s 4,64 na 5,30 eura.

Gradonačelnik Tomašević prokomentirao je i Vladinu poreznu reformu kojom se ukida prirez građanima Zagreba jer su dosad imali najveći prirez u državi, ali zato Grad Zagreb planira povećati stope poreza na dohodak.

“Prirez su dosad plaćali samo oni s najvećim plaćama. Grad Zagreb će poreznom reformom izgubiti između 200 i 220 milijuna eura godišnje. Nakon što vratimo poreznu stopu i nadoknadimo gubitak prireza i dalje će svima u Zagrebu rasti plaća. Nikome neće porezno opterećenje biti jednako, nikome neće porezno opterećenje biti veće. Bit će svima manje jer će čak i tada Grad Zagreb izgubiti oko 70 milijuna eura godišnje, što će biti naš doprinos svim građanima Zagreba za povećanje plaća”, poručio je gradonačelnik.

“Smatram da kompenzirati taj gubitak s povećanjem cijena komunalnih usluga nije socijalno pravedno. Odgađamo povećanje cijena vode i neće ga sigurno biti ove godine. Cijelo vrijeme odgađamo povećanje svih cijena usluga. Cijelo vrijeme apsorbiramo porast troškova na gradski proračun. Svima u Zagrebu će rasti plaća, samo je pitanje koliko”, dodao je.

Najavio je da će i sljedeće godine Grad Zagreb pokušati zadržati iste cijene te da priprema poseban paket mjera za najugroženije. Nekoliko desetaka tisuća građana navodno bi trebalo dobiti pravo na besplatan javni prijevoz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari