Burna rasprava o otpadu na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba

Hina
Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, Foto: Hina/Damir Senčar/siječanj 2024. godine

Nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševec, tijekom prosinca 2023. godine, pri čemu je teško ozlijeđena jedna osoba, ponovno je došlo do poremećaja u odvozu otpada, posebice biootpada na području Grada Zagreba. Problem s odvozom otpada, i bez ovog posljednjeg u nizu problema, jedan je od najvećih u Zagrebu u posljednjih godinu i pol dana, odnosno posebno od uvođenja takozvanih plavih ZG vrećica, što je potvrdila i današnja sjednica Gradske skupštine.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, obrazlažući materijale za skupštinu ranije ovog tjedna, izjavio je da je Jakuševec i prije trebao biti zatvoren, ali da niti jedna gradska vlast nije imala hrabrosti odrediti lokaciju novog Centra za gospodarenjem otpadom (CGO).

Tako gradonačelnikov prijedlog, za koji je danas od zastupnika tražio podršku, je lokacija odlagališta u Resniku. Studija koja se našla pred zastupnicima jeste i prva s konkretnim rješenjem, financijskom konstrukcijom, tehnologijom te lokacijom, ocijenio je Tomašević.

No, sjednica nije počela idilično. Nekoliko skupštinskih zastupnika pobunilo se upravo protiv točki koje su se odnosile na studiju o novom odlagalištu otpada i zatražili su njihovo povlačenje s dnevnog reda. Tražili su da se povuče i Odluka o jednostranom raskidu Ugovora o koncesiji za Projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koji je sklopljen 2000. godine, a pod koncesijom je do 2028. godine. Raskid koncesije, cijene zastupnici, ogromna je financijska šteta za grad.

Predlažem da se izostave prve dvije točke, dobili smo sažetak studije, a ne cijelu studiju. To je neprihvatljivo. Istina je da ta studija ne postoji. Što se tiče druge točke dnevnog reda, riječ je o jednoj iznimno štetnoj financijskoj i sigurnosnoj radnji. Odvjetnički ured kaže da će šteta biti od 30 do 500 milijuna eura”, rekao je zastupnik Ivica Lovrić, dugogodišnji suradnik bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. S Lovrićem su se složili i HSLS-ov zastupnik Alen Lochert te HDZ-ov zastupnik Mislav Herman. Prema tome, oporba se nikako ne slaže s odlukama gradonačelnika.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ipak, njihovi prijedlozi o izostanku točaka s dnevnog reda nisu prošli, a gradonačelnik je naglasio kako se što prije treba riješiti pitanje Jakuševca i njegovog zatvaranja.

“Ako je koncesionaru isplaćeno 250 milijuna eura dividende, građani su to platili kroz račune za vodu i kroz gradski proračun u ove 24 godine. Za investiciju od oko 300 milijuna eura. Nakon dva odrona na odlagalištu otpada, vi hoćete da mi usporimo sa zatvaranjem Jakuševca i izgradnjom CGO-a. Nema šanse da povučem te točke s dnevnog reda. Stavili smo sažetak studije od 50 stranica u kojem ima sve, iako ni to nismo morali staviti na skupštinu. Vi ne želite da CGO bude u Resniku, a nemate alternativu. Što se tiče raskida ugovora, tamo piše da je trošak raskida od 38 do 230 milijuna eura. Ne znam otkud vam brojka od 500 milijuna eura“, kazao je gradonačelnik Tomašević, i dodao da se raskidanjem ugovora bavi odvjetnička tvrtka koja je stručna za to pitanje.

SDP podržava gradonačelnika u gradnji centra za gospodarenje otpadom, no htjeli bi da se gradi i energana. Tanja Sokolić, zastupnica SDP-a, pitala je Tomaševića zalaže li se za izgradnju energane.

“Postrojenje nije energana, ali je izgradnja postrojenja posve dovoljna da se zatvori Jakuševec. Energana jedino može imati smisla ako će proizvoditi i električnu energiju, a to ne može sam grad odlučiti jer je to nacionalno pitanje”, odgovorio joj je Tomašević.

HDZ-ov Mario Župan pitao je što se događa s Jakuševcem nakon odrona i kada će biti gotova sanacija, a spomenuo je i odlaganje biootpada.

“Drugi odron na Jakuševcu prekrio je dio kompostane koja je na otvorenom. U Resniku će biti kompostana u zatvorenom prostoru, pa će to pomoći da se ne širi smrad. Zbog urušavanja smo izvijestili da smo pokrenuli hitni postupak ugovaranja zbrinjavanja biootpada s privatnim tvrtkama, a manji dio otpada odvezen je na kompostanu Čret. U tijeku je micanje biootpada s kompostane Čret koje će se završiti kroz nekoliko dana”, objasnio je Tomašević.

Podsjećamo, 2000. godine sklopljen je ugovor između Grada Zagreba i privatne tvrtke Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o. (ZOV) pri čemu je koncesija predviđena do kraja 2028. godine. Tomašević želi graditi CGO u Resniku jer je to, kako tvrdi, moguće jedino na tom zemljištu, prema Prostornom planu za tu namjenu. No, zemljište je pod koncesijom s pročistačem otpadnih voda.

30 Odgovora

  1. Blago nama sa ovako “pametnim” gradonačelnikom koji ima baš puno radnog iskustva

  2. O tome se priča skoro 20 godina i pričat će se još najmanje 10 god a ništa se neće riješiti

  3. Prije svega je smiješno da riješenje nakon toliko godina i dalje nije pronađeno bez obzira tko je na vlasti grada, to samo kod nas postoji, a opomene iz EU se samo slažu

  4. Nesposobnjakovic i nis koristi! Pa on ni ne zna gdje je Cret. Sramota koga placamo. Micite se vise, tuzno vas je vidjeti.

  5. Voljela bih misliti pozitivno, ali bojim se kako se općenito recikliranje i odlaganje otpada neće tako brzo ni lagano riješiti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari