Zagrebačka banka izdaje do 300 milijuna eura novih kredita uz potporu EIB-a

pixabay.com
Novi ciklus kredita, suradnja Zaba i EIB, ilsutracija Foto: Pixabay.com

Zagrebačka banka (Zaba) i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su Sporazum o neograničenom jamstvu koji će Zabi omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita svojim klijentima.

“Kroz daljnja ulaganja krajnjih klijenata, očekuje se ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo do 420 milijuna eura, u slučaju da se jamstvo u potpunosti iskoristi”, istaknuto je u zajedničkoj objavi, prenosi Hina.

Transakcija je usmjerena subjektima privatnog sektora s 250 do 3.000 zaposlenih, te subjektima javnog sektora, dok će djelomično biti usmjerena i na održivost.

Naime, 20 posto ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će Zaba kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade, navedeno je u priopćenju.

Zaba će od EIB-a dobiti delegirano djelomično jamstvo za svaki kredit u vrijednosti od 150 milijuna eura. Nadalje, uz primjenjivu stopu jamstva od 50 posto, Zaba će uspostaviti portfelj novih zajmova u vrijednosti do 300 milijuna eura.

U priopćenju je navedeno i da će sporazum o jamstvu s EIB-om Zabi omogućiti preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima.

“Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a, te drugoj s članicom Grupe UniCredit”, istaknuto je u priopćenju, pri čemu se dodaje da odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zabe.

Sporazum su potpisali potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska i predsjednik Uprave Zabe Ivan Vlaho, prenosi Hina, koji je ujedno i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za srednju i istočnu Europu.

„Potpisivanjem ovog sporazuma Zaba je postala prva i jedina hrvatska banka u EIB-ovom programu Linked Risk Sharing (LRS). Ova suradnja predstavlja značajnu polugu za daljnji rast hrvatskog gospodarstva, omogućujući nam da klijentima u segmentu srednje kapitaliziranih poduzeća i javnog sektora ponudimo još bolje uvjete kreditiranja. Osim toga, kroz ovu suradnju aktivno podržavamo održive projekte, posebno one usmjerene prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, što je jedna od naših ključnih strateških odrednica“, rekao je Vlaho.

Czerwinska je napomenula da ovo nije prva suradnja EIB-a sa Zabom, iznijevši procjenu da je od početka partnerstva Grupe EIB i Zabe omogućeno financiranje malih i srednjih hrvatskih poduzeća u iznosu većem od pola milijarde eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari