Zagrebačka banka: U prvom polugodištu dobit od 217 milijuna eura

Hina/arhiv
Zagrebačka banka, arhiv Foto: Hina/arhiv

Zagrebačka banka (Zaba) u prvom polugodištu ostvarila je dobit, nakon oporezivanja, od 217 milijuna eura, što je za 96 milijuna eura ili 79,3 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće ove banke, prenosi Hina. Istodobno, porasli su i bančini poslovni prihodi, za 86 milijuna eura ili 31,4 posto, na 360 milijuna eura.

Troškovi poslovanja dosežu 117 milijuna eura te su na godišnjoj razini veći za 10 milijuna eura ili 9,3 posto, pri čemu omjer troškova i prihoda iznosi 32,5 posto.

“Poslovni prihodi su porasli, upravljanje troškovima je disciplinirano. Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, a imovina je dostatno pokrivena rezervacijama po kreditima”, napisali su iz Zabe u nerevidiranom, nekonsolidiranom financijskom izvješću za prvih šest ovogodišnjih mjeseci, objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Neto prihod banke, od kamata, iznosi 259 milijuna eura, što je povećanje od 116 milijuna eura ili 81,1 posto, dok neto prihod od provizija i naknada iznosi 79 milijuna eura, što je na istoj razini kao u prvom polugodištu 2022. godine. Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 22 milijuna eura i manji su za 31 milijun eura ili 58,5 posto, najvećim dijelom zbog manjeg prihoda od dividendi i dobiti iz trgovanja, objašnjavaju iz Zabe.

Novčanice eura, foto: Pixabay.com

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 243 milijuna eura, uz povećanje za 82 milijuna eura, odnosno 50,9 posto. Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke bilježe otpuštanje u iznosu od 19 milijuna eura te su manji za 36 milijuna eura.

Nadalje, kako stoji u izvješću koje prenosi Hina, imovina banke iznosi 19,5 milijardi eura te je manja za 470 milijuna eura ili 2,4 posto.

Neto krediti i predujmovi komitentima iznose 9,9 milijardi eura, uz povećanje od 264 milijuna eura ili 2,7 posto, koje je ostvareno iz kredita pravnim osobama i stanovništvu. Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja, a iznose 16 milijardi eura. Pritom, smanjenje od 258 milijuna eura ili 1,6 posto ostvareno je najvećim dijelom u depozitima pravnih osoba. Naposljetku, depoziti kreditnih institucija iznose 297 milijuna eura te su manji za 187 milijuna eura ili 38,7 posto, izvijestili su iz Zabe.

Grupa Zagrebačke banke s rastom dobiti za 81,2 posto

Po podacima iz konsolidiranog, nerevidiranog financijskog izvješća, Grupa Zagrebačke banke je u prvom polugodištu 2023. ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 250 milijuna eura, što je za 112 milijuna eura ili 81,2 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine. Rezultatu Grupe, kako se navodi, najviše su doprinijele Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Leasing Croatia d.o.o.

Poslovni prihodi Grupe Zagrebačke banke u prvom ovogodišnjem polugodištu iznosili su 447 milijuna eura i u odnosu na isto razdoblje godinu ranije veći su za 105 milijuna eura ili za 30,7 posto, dok su troškovi poslovanja iznosili 162 milijuna eura, što je više za 12 milijuna eura ili osam posto.

Neto prihod od kamata iznosi 314 milijuna eura, što je povećanje od 126 milijuna eura ili 67 posto, dok neto prihod od provizija i naknada iznosi 104 milijuna eura te je veći za tri milijuna eura ili tri posto, podaci su iz izvješća.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari