Ovaj tjedan bez odluke o novom predsjedniku Europske investicijske banke

pixabay.com
EIB bira novog predsjednika, ilustracija Foto: Pixabay.com

Odluka o tome tko će postati predsjednik Europske investicijske banke (EIB) ne očekuje se na ovotjednom neformalnom sastanku ministara financija EU, rekli su izvori njemačkog ministarstva financija. Dužnosnici Europske unije kažu da je izbor novog šefa EIB-a povezan s tim tko će biti sljedeći šef Jedinstvenog nadzornog mehanizma (SSM), o čemu Europska središnja banka (ESB) treba odlučiti tijekom dana, objavljuje Reuters.

Sastanak ministara financija u Santiagu de Composteli u Španjolskoj smatra se prilikom za kandidate za ulogu EIB-a da predstave svoju viziju.

“Budući da se radi o neformalnom sastanku, službena odluka još ne može biti donesena”, rekli su izvori za Reuters.

Službena pak odluka o imenovanju EIB-a vjerojatno će biti donesena u listopadu, na sljedećem sastanku ECOFIN-a, koji će se održati u Maroku, rekli su dužnosnici bliski pregovorima.

Od pet kandidata, glavni su Dankinja Margrethe Vestager, liberalna potpredsjednica Europske komisije zadužena za ključni resor tržišnog natjecanja, i španjolska socijalistička ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

Rim je zatražio potporu Njemačke za svog kandidata, talijanskog središnjeg bankara Danielea Franca, priopćilo je krajem prošlog tjedna talijansko ministarstvo financija. Njemačko ministarstvo financija nije komentiralo koga podržava, jer su razgovori s kandidatima u tijeku.

Zamjenica guvernera Njemačke središnje banke Claudia Buch i njezina španjolska kolegica Margarita Delgado obje su u utrci za posao u SSM-u. Ako ga Španjolka dobije, to bi Calvino smanjilo šanse za EIB, jer bi se dva španjolska dužnosnika na najvišim financijskim poslovima smatrala previše.

S druge strane, imenovanje Bucha za SSM, koji se smatra glavnim kandidatom, povećalo bi šanse Calvino, prenosi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari