Weidlich: U 2023. pobijedila je znanost, moramo skinuti kapu onima koji guraju svijet dalje

Privatna arhiva
Igor Weidlich, Foto: Privatna arhiva

Igor Weidlich, novinar, urednik, profesor, dramski pisac i dramaturg, rođen je 1978. godine u Zagrebu gdje je završio I. gimnaziju, a nakon toga i Fakultet političkih znanosti (FPZG). Radio je kao novinar i urednik gradske rubrike, pa urednik na desku u Vjesniku, zatim kratko u PR-u, a potom je kao freelancer pisao za razna izdanja među kojima su i Playboy te Jet Set Magazin.

Kao vanjski suradnik bio je dugo predavač na FPZG-u, a kraće vrijeme i zaposlen. Predaje novinarstvo i na VERN-u. Pored toga, glavni je urednik studentskog medija Global, koji je mnoge mlade otisnuo u svijet novinarstva. Paralelno s novinarskom, razvijao i kazališnu karijeru. Niz godina bio je samostalni umjetnik kao dramski pisac i dramaturg, a od jeseni ove godine zaposlen je kao voditelj Kazališta KNAP u Centru kulture na Peščenici.

Kaže da mu je novinarstvo pomoglo u kazalištu jer je dobro poznavao društvene okolnosti, dok su mu u novinarstvu i predavanju, teatralnost i storytelling pomogli da njegov rad odskoči iz mase i postane prepoznatljiv.

Igor Weidlich je za Financije.hr odabrao događaje i osobe koje su obilježile 2023. godinu.

Događaj godine

– Mogao bih nabrajati isključivo negativne događaje koji su globalno obilježili 2023. godinu, ima ih zaista previše i previše su štete nanijeli čovječanstvu, ljudskosti, empatiji, otuđenju… Ali nekako me uvijek vuče da tražim pozitivno u svemiru. U 2023. pobijedila je znanost. I nije nužno govoriti o profitu, nego o dugoročnim posljedicama na svijet.

Dok imamo toliko destrukcije, znanost je bila konstruktivna – izašli smo iz pandemije s novim spoznajama, velika su otkrića i napredak ostvareni u pogledu liječenja raka, a znanstvenici su i eksperimentima s fuzijskom energijom napravili velik korak koji nosi nove potencijale i mogućnosti. Znanstvenici su pobjednici većine događaja godine i u ovim teškim vremenima trebamo znati da moramo skinuti kapu onima koji guraju svijet dalje, usprkos i unatoč svemu.

Osoba godine

– Osoba godine je Elon Musk, unatoč cijeloj mržnji i kampanjama protiv njega, unatoč vlastitim pogrešnim procjenama i brzopletostima. Razuvjerio je mnoge svojim Cybertruckom i općenito toliko jakim proizvodima kojima političari nisu uspjeli stati na rep, unatoč prljavim kampanjama koje cijelo vrijeme vode protiv njega. Što god rekli i mislili, on se trenutačno uspješno odupire establišmentu, inovira i zalaže se za slobodu govora.

Kao novinaru i piscu, sloboda govora mi je iznimno važna, a politička korektnost i cancel kultura odveli su svijet i kreaciju u autocenzuru i strah od kreativnog izražavanja. Musk koji put pretjera, ali lijepo je bilo čuti njegovu poruku oglašivačima koji su najavili bojkotiranje oglašavanja na X-u. Koji put prave stvari treba nazvati pravim imenom, pa i po cijenu propasti vlastite kompanije. Ako iza nečeg ne stojiš, za što ćeš onda pasti?

Najbolji poslovni potez godine

– Najbolji poslovni potez godine je najava velikih igrača, poput BlackRocka, da će se otvoriti svijetu kriptovaluta, decentralizaciji financijskog sustava i da u tome prepoznaju mogućnost za vlastiti profit, što će malo zatresti neke vlade. Naravno, tome je trebala prethoditi velika korekcija u kojoj su (napokon) propale gotovo sve kripto-mjenjačnice, predvođene spekulativnim kriminalcima, ali ako se ne varam, ideja i korist blockchaina su ostali, nove tehnologije traže nova, brža i jeftinija rješenja.

Svijet ide naprijed, ne možemo vječno živjeti vezani za američki dolar, prepoznaju to i veliki financijski igrači koji traže svoj dio kolača. Možda jesam vezan uz pisanje, ali dobro pratim svijet financija i inovacija. Uvijek su me fascinirale novosti koje su zvučale kao znanstvena fantastika pa su za desetljeće postale svakodnevica. U ovoj godini mislim da su velike financijske institucije počele graditi jake pozicije na nekom novom tržištu, a posljedice će prosječan čovjek tek osjetiti, nadam se samo da iza njih neće biti beskonačna pohlepa institucija.

Poslovni promašaj godine

– Sam Bankman-Fried i njegov FTX kao kruna korupcije i korištenja novih tehnologija i starih navika neobrazovanih ulagača. A bio je u sprezi i s ljudima iz američke vlasti. Ipak, sve dođe na svoje – čovjek je u zatvoru. Nažalost, nebrojeni korisnici njegovih usluga su u bankrotu, ali svijet je mogao izvući lekciju. Lekcija nije da su nove tehnologije i inovacije u svijetu financija smeće, nego da treba razmišljati svojom glavom. Jer danas povjeriti novac nekom drugom tko tvrdi da radi u tvom interesu ravno je lupanju glavom o zid. Za banke znamo da nas muzu i na to pristajemo (npr. na sramotne kamate na štednju), ali smo i tu polako počeli čitati sitna slova. I ovaj poslovni promašaj je na kraju donio lekciju ‘malom’ čovjeku.

Očekivanja u 2024. godini

– Očekujem turbulencije u svakom pogledu u 2024. jer ratovi još nisu okončani, migrantska kriza se sve jače osjeća i zaokreće zapadne vlade udesno, nekretninski balon je počeo pucati, osjeća se sve veći jaz bogatih i siromašnih. I strah koji neprestano raste, a ljudi bježe od realnosti u virtualni svijet ili svijet serija i filmova dok im se nesređeni životi ruše. No, mislim da je to prolazno razdoblje i kao i uvijek, nakon noći svane dan, pa se nadam da će se sve te negativne stvari istutnjiti kroz godinu.

Za sebe samo očekujem da nastavim kazalištem davati kulturni doprinos društvu i da koji put kroz lake ili teže predstave natjeram ljude da počnu promišljati sve što ih okružuje, da izazovem reakciju, a pogotovo kritičko razmišljanje. To nam je najjače oružje, slušati sami sebe i ne dopustiti da drugi razmišljaju i odlučuju za nas. Raspoznavati činjenice, a ne uzimati mišljenja za činjenice. Samo tada bez straha i sa samopouzdanjem kao pojedinci možemo prestati životariti i preživljavati, i početi živjeti i stvarati – u znanosti, kulturi…

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari