Visoko obrazovanje povezano s većim zadovoljstvom financijama i osobnim odnosima

Freepik.com
ilustracija, foto: Freepik.com/Ilustracija

Godine 2022. opće zadovoljstvo životom u Europskoj uniji iznosilo je u prosjeku 7,1, na temelju ljestvice od 0 (uopće nisam zadovoljan) do 10 (potpuno zadovoljan). Rezultat je bio malo niži u usporedbi sa 7,3 u 2018. i dosljedan sa 7,0 u 2013.

Ljudi su općenito bili zadovoljniji svojim osobnim odnosima (s ocjenom 7,8) nego svojim osobnim financijama (6,6), zaključak je analize Eurostata.

Zadovoljstvo osobnim financijama značajno se povećalo između 2013. (s ocjenom 6,0) i 2018., a zatim je ostalo nepromijenjeno do 2022. (6,6).

Zadovoljstvo osobnim odnosima ostalo je visoko i općenito stabilno u razdoblju od 2013. do 2022. s blagim porastom na 8,0 u 2018.

Važnost obrazovanja

Ispitivanje zadovoljstva životom na temelju obrazovnog postignuća otkriva zanimljive trendove.

U 2022. godini zadovoljstvo financijskom situacijom i osobnim odnosima poraslo je s višim razinama obrazovanja.

Zadovoljstvo financijskom situacijom kretalo se od 6,0 među onima s nižim srednjim obrazovanjem do 7,1 među onima s tercijarnim obrazovanjem (visokim obrazovanjem nakon srednjoškolskog). Razlike su bile manje izražene u pogledu zadovoljstva osobnim odnosima, s rezultatima u rasponu od 7,6 među onima s nižim srednjim obrazovanjem do 8,0 među onima s tercijarnim obrazovanjem.

Nasuprot tome, zadovoljstvo korištenjem osobnog vremena (količina slobodnog vremena) pokazalo je obrnuti trend. Oni s nižim obrazovnim postignućima izvijestili su o nešto većem zadovoljstvu, s rezultatom od 6,9 za niže srednje obrazovanje, zatim 6,8 za više srednje i 6,6 za visoko obrazovanje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari