Svjetska banka: Novi financijski alati dobili početnu podršku vrijednu 11 milijardi dolara, sredstva će dodatno rasti

World Bank, foto: PR

Novi financijski instrumenti osmišljeni za jačanje kapaciteta zajmova i omogućavanje Grupi Svjetske banke da preuzme veći rizik za zajedničke globalne izazove dobili su značajnu podršku. Skup od 11 zemalja objavio je krajem prošlog tjedna obveze za Platformu za jamstvo portfelja, mehanizam hibridnog kapitala i novi fond Livable Planet u ukupnom iznosu od 11 milijardi dolara.

Jedinstvena sposobnost financijske poluge Grupacije Svjetske banke omogućuje da se sredstva obećana Platformi za jamstvo portfelja umnože šest do osam puta tijekom 10 godina. Pod određenim uvjetima, iznos poluge mogao bi se udeseterostručiti.

Obećani resursi mogli bi osigurati do 70 milijardi dolara hitno potrebnih sredstava, koja se mogu rasporediti za rješavanje prekograničnih izazova i unapređenje razvojnih ciljeva.

“Naporno smo radili na razvoju ovih novih financijskih instrumenata koji jačaju našu sposobnost kreditiranja, umnožavaju donatorska sredstva i naposljetku nam omogućuju da poboljšamo živote većeg broja ljudi,” rekao je Ajay Banga, predsjednik Grupe Svjetske banke. “Velikodušnost ovih zemalja je i potvrda napretka koji smo postigli u reformi Banke i znak njihove zajedničke predanosti razvoju na globalnoj razini.”

Platforma za jamstvo portfelja i hibridni kapital

Belgija, Francuska, Japan i Sjedinjene Države obvezale su se na Platformu za jamstvo portfelja, dok su se Danska, Njemačka, Italija, Latvija, Nizozemska, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo obvezale na hibridni kapital.

Japan je predan davanju prvog doprinosa novom Livable Planet Fundu.

Grupacija Svjetske banke provela je niz reformi i razvila inovativne financijske instrumente u sklopu revizije Okvira adekvatnosti kapitala, koju je preporučila Stručna skupina G20. Te reforme uključuju:

  • Prilagođavanje omjera zajma i kapitala kako bi se osiguralo 40 milijardi dolara tijekom 10 godina iz IBRD-ove bilance.
  • Povećanje granice bilateralnog jamstva za 10 milijardi dolara.
  • Rad na maksimiziranju opozivih kapitalnih koristi objavljivanjem detaljnog izvješća za rejting agencije kako bi se bolje procijenila njegova potencijalna vrijednost i financijski kapacitet Banke.
  • Uvođenje hibridnog kapitala, davanje dioničarima i partnerima priliku za ulaganje u obveznice s posebnim potencijalom zaduživanja.
  • Razvoj platforme za jamstvo portfelja koja pruža zajednički pristup riziku koji će financiranje Svjetske banke učiniti dostupnijim.
  • Pokretanje fonda Livable Planet Fund koji omogućuje doprinose vlada, filantropskih organizacija i drugih partnera za poticanje prekogranične suradnje i rješavanje zajedničkih izazova.

Grupa Svjetske banke poduzela je dodatne korake za razvoj IBRD-ovih 50-godišnjih zajmova bez dodatnih troškova za zajmoprimce. Ovi zajmovi će se koristiti za projekte koji pružaju prekogranične koristi. Osim toga, stvorila je sustav za smanjenje kamatnih stopa za projekte koji se bave globalnim izazovima, koji će se djelomično financirati kroz Livable Planet Fund.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari