Enrico Letta želi petu slobodu na tržištu Europske unije

Bruxelles, foto: PR

Bivši talijanski premijer i akademik Enrico Letta dobio je zadatak da napravi izvješće o jedinstvenom tržištu Europske unije kojeg je izložio na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, u četvrtak.

Europsko tržište podrazumijeva četiri osnovne slobode, a to je slobodno kretanje roba, kapitala, usluga i ljudi.

U svom izvješću Letta je zaključio kako je tom tržištu potrebno uvođenje i pete slobode, a to je slobodno kretanje svega onoga što je vezano za obrazovanje, istraživanje, inovacije i digitalne tehnologije, što je važno za budućnost tržišta.

Izvješće o jedinstvenom tržištu naručeno je i raspravljeno u cilju ga se malo osuvremeni s obzirom na promijenjene okolnosti.

Nakon izlaganja izvješća koje je trajalo između dva i tri sata, na Europskom vijeću povela se i rasprava o potrebi za boljim nadzorom financijskog tržišta, a i o problemu demografije kako bi se održala što bolja globalna konkurentnost europskog gospodarskog područja.

“Danas u promijenjenim geopolitičkim okolnostima Europska unija želi jačati svoju konkurentnost kako bi bila relevantan globalni akter, a jednako tako imati i politike koje će snažiti njeno gospodarstvo i omogućavati razvoj svih članica”, poručio je premijer Andrej Plenković novinarima nakon sastanka.

Hrvatska na 76 posto prosjeka razvijenosti EU

Istaknuo je da je u vrijeme uspostavljanja jedinstvenog tržišta Unija, u mandatu predsjednika Komisije Jacquesa Delorsa, imala samo 12 članica, a svijet je izgledao bitno drugačije. U izjavi se premijer ponovno pohvalio kako je Hrvatska od 2016. godine došla sa 62 posto prosjeka razvijenosti Europske unije na 76 posto u 2023. i u rangu je s Mađarskom.

Podsjetio je da je Letta nedavno posjetio Hrvatsku te je tom prigodom održan i vrlo sadržajan okrugli stol na temu njegovog izvješća.
 
Premijer je kazao kako je danas u raspravi naglasio da je cilj tog izvješća pomoći ne samo globalnoj konkurentnosti Europske unije, već i da gospodarstvenici i kompanije članica Europske unije djeluju pod istim uvjetima i okolnostima na znatno većem tržištu u kombinaciji s kohezijskom i poljoprivrednom politikom te velikim investicijama kroz Instrument EU iduće generacije.

Problem demografije i lovljenje koraka s razvijenim
 
Dodao je da je Lettino izvješće dobro prihvaćeno. Premijer je izrazio zadovoljstvo što je Letta prepoznao u svom izvješću temu koju Hrvatska nameće zadnjih pet godina, a to je pitanje demografije.
 
Svi su svjesni da se radi o horizontalnom problemu brojnih članica Europske unije koje imaju problem s negativnim prirodnim priraštajem te istodobnim velikim potrebama na tržištu rada pa onda i dolaskom radne snage s drugih dijelova svijeta i procesom nezakonitih migracija, što sve ima velike reperkusije uopće na arhitekturu političkih stranaka i na stavove javnosti u državama članicama.
 
Istodobno je za manje države najvažnija politika lovljenja koraka s razvijenim državama EU.

Stoga, dodao je premijer, treba još više osnažiti hrvatsko gospodarstvo te imati više izvozno orijentiranih i globalno prepoznatih kompanija na primjer u ICT sektoru, poput Infobipa.
 
“To je cilj – pronaći niše i dizati cijelo gospodarstvo, učiniti ga konkurentnim i izvozno orijentiranim”, poručio je nakon sastanka.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari