Najavljena zaštita 30 posto hrvatskog Jadrana te bolja regulacija sidrenja brodova

Konferencija Our Ocean, foto: PR

U Ateni se 16. i 17. travnja održala deveta konferencija “Our Ocean”, na kojoj je predstavnik Hrvatske najavio iduće korake u zaštiti mora.

Konferencija je pokrenuta 2014. na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država s ciljem pridavanja potrebne pozornosti međunarodne zajednice očuvanju i održivom korištenju oceana te ukazivanju na brojne prijetnje ekosustavu oceana i mora. Države sudionice svojim sudjelovanjem iskazuju i preuzimaju konkretne obveze za zaštitu i održivo upravljanje morima i oceanima, a to je učinila i Hrvatska.

Hrvatska se na konferenciji prvi put predstavila 2017. na Malti s obvezama o zaštiti Jabučke kotline te ulaganjima u planove upravljanja, monitoring i izradu karte staništa našeg dijela Jadrana, a koje smo uspješno ispunili.

Ove godine delegacija RH na čelu s državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvojem Bujanovićem, predstavila je nove obveze koje su zajednički usuglasili sektori pomorstva, ribarstva i zaštite prirode.

U sklopu plenarne sesije “Učinkovito upravljanje zaštićenim područjima na moru“ koju je moderirala Alexandra Cousteau, unuka poznatog istraživača Jacquesa Cousteaua, zanimljivu i emotivnu raspravu su vodili Enric Sala – stalni istraživač za National Geographic te senator i bivši državni tajnik John Kerry iz SAD-a.

Hrvoje Bujanović, foto PR

Zaštita Jadrana i dovršetak karte morskih staništa

Na kraju panela, državni tajnik Bujanović je u ime RH najavio zaštitu 30 posto dijela Jadrana pod nacionalnom jurisdikcijom, a nakon izrađene karte morskih staništa za 51 posto Jadrana, najavljen je njezin dovršetak „za što će biti potreban zajednički napor naših znanstvenika i stručnjaka za morski okoliš“.

Na konferenciji je poručeno kako je za hrvatsku održivost turizma posebno važno regulirati sidrenje iznad područja rasprostranjenosti “naselja posidonije” kako bi se sačuvala ova važna staništa, a ujedno i osiguralo sigurno sidrenje. Ekološki prihvatljiva sidrišta za koja se Hrvatska već sada aktivno zalaže i ima primjere dobre prakse (PP Lastovsko otočje i NP Kornati), poručeno je.

Informiranje nautičara o staništima posidonije prvi je korak koje se poduzima u suradnji s nadležnim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

“Na marginama konferencije održan je bilateralni sastanak s Republikom Italijom na temu zajedničkih rješenja u zaštiti Jadrana. Razmijenjena su stajališta i pristupi vezani uz primjenu regionalnih, europskih i globalnih konvencija i sporazuma.“, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari