Otvoren novi vidikovac Nacionalnog parka Plitvička jezera, najavljena ulaganja u planinarske domove

Plitvička jezera: foto PR

Otvorenje vidikovca „Tomićevo pogledalo“ na brdu Stubica se održalo povodom obilježavanja 75. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Plitvička jezera i 45. obljetnice upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Vidikovac je smješten na poznatoj lokaciji na kojoj je hrvatski književnik i prevoditelj Josip Eugen Tomić pronalazio inspiraciju za svoje pjesme. S njega se pruža panoramski pogled  na dio Gornjih jezera (vide se Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Veliko, Batinovac i Gradinsko jezero) i okolne vrhove.

Tom prilikom, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je ravnatelju Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislavu Kovačeviću i njegovim suradnicima čestitao obljetnicu parka i uspješan završetak projekta izgradnje vidikovca, a ravnatelj Kovačević je istaknuo kako se očekuje da će ova atrakcija privući posjetitelje na šumske staze povrh jezera i time pridonijeti rasterećenju dijela posjetiteljskog sustava.

Fotografija s vidikovca, foto: PR

Primjer održivog turizma

„NP Plitvička jezera su najbolji primjer održivog turizma. U prilog tome ide smanjen broj posjetitelja u odnosu na ranije s ciljem očuvanja prirodnog bogatstva, jer upravo je zaštita prirode glavni smisao parkova. Očuvana priroda jedan je od najvažnijih resursa Republike Hrvatske“, izjavio je ministar Habijan.

Uz ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i najavljenu obnovu hotela, najvažniji posao parka tek slijedi. Započinju zahtjevni restauracijski projekti na očuvanju sedrenih barijera i uklanjanju pregrada na rijekama i potocima što će rezultirati izmicanjem dijela staza, a sve kako bi se osigurao prirodni rast sedre i očuvanje prekrasnih jezera, poručili su iz parka.

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posebno voditi računa o ulaganjima u planinarske domove i rekonstrukcije postojećih objekata. Na Risnjaku i Velebitu u planu je obnova planinarskih domova, a na Lastovu rekonstrukcija napuštene vojarne u posjetiteljski centar. Ta tri projekta planiramo realizirati tijekom naredne dvije do tri godine.“, poručio je na kraju ministar.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari