Proglašen treći hrvatski UNESCO Geopark „Biokovo – Imotska jezera“

Crveno-jezero, foto TZ Imota

Na 219. zasjedanju UNESCO-ovog Izvršnog odbora, održanom u Parizu od 13. do 27. ožujka 2024. godine, proglašen je treći geopark u Republici Hrvatskoj –  Geopark „Biokovo – Imotska jezera“.

Vijeće UNESCO-ovih svjetskih geoparkova prihvatilo je nominaciju Geoparka „Biokovo – Imotska jezera“ kao UNESCO Svjetski Geopark tijekom 8. sjednice organizirane 4. i 5. rujna 2023. u Marakešu (Maroko), a izvršni odbor je  službeno potvrdio i proglasio novi geopark u Hrvatskoj i time je Geopark „Biokovo-Imotska jezera“ uvršten na listu UNESCO svjetskih geoparkova kao treći hrvatski geopark, uz Geopark „Papuk“ i Geopark „Viški arhipelag“.

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove Republike Hrvatske čestita Parku prirode Biokovo, Gradu Imotskom, svim općinama i stanovnicima tog prostora na ovom iznimnom uspjehu!”, poručili su povodom proglašenja.

Modro jezero: foto TZ Imota

Jedinstvena područja

Područja mreže Svjetskih geoparkova UNESCO-a su jedinstvena područja geološke baštine od međunarodnog značaja. Cilj programa je zaštita geoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. Programom „Svjetski geoparkovi UNESCO-a“ nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite, obrazovanja i turizma.

Geološka raznolikost zastupljena u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje, ali i velika bioraznolikost te iznimna kulturna baština razlog je zašto je ovo područje postalo treći UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj i ovaj geološki i geomorfološki jedinstven prostor dinarskog krša Parka prirode Biokovo i Imotske krajine ovim svjetskim priznanjem dobiva snažan poticaj za očuvanje georaznolikosti, ali i daljnji održivi razvoj lokalne zajednice tog kraja.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari