Usvojen dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta, prvi u Hrvatskoj prema UNESCO-ovim smjernicama

Dubrovnik, sjednica, foto: PR

Nakon jednoglasnog usvajanja od strane Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dubrovnika i Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja, Studija prihvatnog kapaciteta svjetskog dobra UNESCO-a, izrađivača Sveučilišta u Dubrovniku, većinom glasova vijećnika usvojena je i na 32. sjednici Gradskog vijeća. 

Studiju prihvatnog kapaciteta za povijesnu jezgru izložili su predstavnici izrađivača – Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku – prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof.dr.sc. Ivana Pavlić i izv.prof.dr.sc. Barbara Puh.

Po svojim istraživačko-znanstvenim komponentama Studija je najsveobuhvatniji dokument ovakve vrste u Republici Hrvatskoj. Izrađena je sukladno UNESCO-ovim smjernicama za održivo upravljanje turizmom na područjima svjetske baštine, koji naglašava potrebu razumijevanja turističkih tokova na određenoj lokaciji, prva takva u Hrvatskoj.

Jedinstveni model po kojemu je Plan izraden uzima u obzir sve vrste dionika na području svjetskog dobra i to: -stanovnike nastanjene na lokalitetu (za potrebe istraživanja provedeno je ispitivanje stavova građana povijesne jezgre, njih čak 259), -zaposlenike čija se radna mjesta nalaze na području svjetskog dobra, -stacionarne turiste u hotelima i privatnom smještaju na području svjetskog dobra te -dnevne posjetitelje koji se sastoje od posjetitelja smještenih u drugim dijelovima grada Dubrovnika, -posjetitelja smještenih u ostatku Urbanog područja Dubrovnik i -posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima.

Poseban element modela predstavlja i uvrštavanje potencijalnih učinaka prelijevanja s glavne turističke atrakcije. Takav pristup predstavlja iskorak u odnosu na dosadašnje prihvatne kapacitete u  kojima je naglasak stavljen na pojedine kategorije posjetitelja dok je uloga stanovništva i zaposlenika u procesima unutar analiziranog lokaliteta uglavnom zanemarivana.

Prvi dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta dio je aktivnosti preuzetnih usvajanjem Plana upravljanja, također prvog u Republici Hrvatskoj, a koji se u Dubrovniku sustavno provodi. 

Glavni tajnik OWHC-a, foto: PR

Pohvale glavnog tajnika OWHC-a: Vi se grad primjer i predvodnik promjena u održivom upravljanju povijesnim sredinama

Uoči rasprave o dvije strateške odluke koje su značajne za budući strateški razvoj Dubrovnika – odlukama o upravljanju prometom i donošenju Plana prihvatnog kapaciteta, pred početak 32. sjednice Gradskog vijeća obratio se glavni tajnik Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) Mikhael De Thyse.

Glavni tajnik OWHC-a uputio je zahvalu Gradu Dubrovniku na kontinuiranom doprinosu OWHC-u i na smjeru koji je Grad preuzeo te na „nadi koju pruža  gradovima članovima Organizacije“.

„Dubrovnik je za nas u OWHC-u grad primjer. Ono što ste do sada postigli dokaz je da je moguće unaprijediti gradove i osigurati održivi razvoj urbanih povijesnih sredina, ne samo kroz zaštitu baštine nego i u korištenju baštine kao resursa za održivi razvoj, što je vrijedno divljenja. Vi ste primjer i u drugim izazovima s kojima se naše sredine danas suočavaju poput pitanja demografije i suzbijanja prekomjernog turizma, a odluke koje danas donosite čine vas posebnim u svijetu i predvodnicima promjena.“, rekao je glavni tajnik De Thyse.

Izdvojio je i dubrovački i prvi hrvatski Plan upravljanja svjetskim dobrom pod zaštitom UNESCO-a rekavši kako je to, prema njegovom mišljenju, jedan od najboljih planova upravljanja na svijetu.

„Većina gradova u našoj organizaciji još nije ni počela s izradom planova upravljanja, a vi ga već uspješno provodite.“, rekao je uputivši zamolbu Gradu Dubrovniku da svojim činjenjem i političkom hrabrošću koju pokazuje pruži primjer gradovima OWHC-a i u donošenju Plana pripravnosti i upravljanja rizicima, što je još jedno važno strateško područje s kojim se Organizacija suočava u budućnosti, ali i jedna od aktivnosti Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Navedeni Plan, podsjetimo, u procesu je izrade te se njegov završetak očekuje kroz devet mjeseci. 

Glavni tajnik Organizacije gradova svjetske baštine Mikhael De Thyse i regionalni koordinator centralne i istočne Europe Michał Krasucki borave u Dubrovniku u sklopu Regionalne konferencije centralne i istočne Europe OWHC na temu Preventivne mjere za rizike po svjetsku baštinu čiji je suorganizator Grad Dubrovnik.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari