Dubrovnik: Broj noćenja u predsezoni čak za četvrtinu veći, uvodi se poseban prometni režim

Image by wirestock on Freepik

Izvrsna predsezona ujedno je označila i potrebu ranijeg upravljanja turističkim kretanjima posjetitelja unutar povijesne jezgre.

„Uz navedeno pred Gradsko vijeće Grada Dubrovnik u ovom tjednu će doći dvije strateške točke – Uvođenje zone posebnog prometnog režima koju uvodimo kao prvi grad u Republici Hrvatskoj te izglasavanje Studije nosivog kapaciteta izrađene sukladno Planu upravljanja povijesnom jezgrom prema UNESCO modelu izrade studija nosivog kapaciteta također, kao prvi grad u Republici Hrvatskoj. Odgovorno, planski i s pogledom u budućnost nastavljamo korak po korak implementirati strateške dokumente koji će osigurati dugoročnu turističku održivost našeg Grada.“, najavio je na društvenim mrežama dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Izvrstan početak turističke sezone

Prema objavi gradonačelnika turistička sezona 2024. započela je značajno ranije u odnosu na 2023. godinu.

„Ne mislim kako se uspjeh destinacije mjeri isključivo brojkom ostvarenih noćenja, ona je samo jedan od pokazatelja, ali kad toj brojci dodamo i ostvareni promet Dubrovnik Passa i ulaznica za zidine slika nam je puno jasnija.

Travanj smo završili sa sljedećim pokazateljima:

23 posto povećanje noćenja

41 posto povećanje prodanih Du Pass

26 posto povećanja prodanih ulaznica na zidine

Brojke lagano rastu, ali i dalje ostajemo posvećeni kako bi iste bile na održivoj razini. Upravo u tome su nam ključni alati upravljanja posjetiteljima u povijesnoj jezgri. Lijepo je bilo ovih dana vidjeti kako, kada se brojka posjetitelja u povijesnoj jezgri popne iznad 9000 posjetitelja, nema začepljenja na vratima od Pila, po Stradunu se može normalno šetati, a upravo je to bio cilj – pomiriti kvalitetu pružene usluge, kvalitetu života i zadovoljstvo svih dionika u turizmu.“, poručio je gradonačelnik koji ima u vidu održivi turizam u najpoznatijem turističkom gradu Hrvatske.

„Nastavljamo raditi i dalje s ciljem rješavanja prometnih problema oko povijesne jezgre. Pred nama je sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se vjerujem donijeti odluka o uvođenju zone posebnog prometnog režima čime bi smanjili pritisak automobila prema povijesnoj jezgri, a uvjeren sam samim tim smanjili bi i brojne prometne probleme koji nas posljedično muče od Babinog kuka do Ilijine glavice.“, poručio je građanima.

gradonačelnik Mato Franković, foto PR

I ove godine direktno povezan s Dubaijem

Trenutno se inače Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Turistička zajednica Grada Dubrovnika predstavljaju na sajmu ATM Dubai koji se održava od 6.-9. svibnja 2024. godine. Na štandu Hrvatske turističke zajednice veličine 45m2 suizlagači su i TZ Splitsko-dalmatinske županije, TZ Grada Zagreba, Perfecta Travel i Maistra Hospitality Group.

ATM sajam je vodeći globalni turistički događaj na Bliskom istoku, a ove godine se održava po 31. put na lokaciji Dubai World Trade Centre i namijenjen je isključivo profesionalcima u turizmu.

„Tijekom posljednja tri desetljeća Arabian Travel Market postao je vodeći globalni događaj koji sudionicima omogućuje rast industrije putovanja i turizma. U svijetu u kojem putovanja nadilaze granice i gdje poslovne prilike čekaju, postoji mjesto gdje se globalni vizionari putovanja i turizma ujedinjuju. Platforma na kojoj se slobodno vrijeme besprijekorno stapa s poslom, MICE i luksuznim putovanjima, a globalni lideri dolaze osjetiti budućnost. Dobro došli na Arabian Travel Market – vrata globalnog rasta putovanja i turizma – ovogodišnji je slogan.“, poručili su iz lokalne turističke zajednice.

Dubrovnik i Dubai će i ove godine biti povezani izravnim letovima avio kompanije Fly Dubai.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari