Uber i Lyft moraju platiti 328 milijuna dolara zbog optužbi da su varali vozače u New Yorku

Pixabay.com
Vozač, ilustracija Foto: Pixabay.com

Uber i Lyft moraju platiti 328 milijuna dolara zbog tužbe glavne državne odvjetnice New Yorka nakon optužbi da su tvrtke sustavno varale vozače u pogledu plaća i beneficija.

Državna tužiteljica Letitia James rekla je da će Uber platiti 290 milijuna dolara, a Lyft 38 milijuna dolara za rješavanje višegodišnje istrage njezina ureda o tvrtkama, nazvavši to najvećom nagodbom o krađi plaća u povijesti njezina ureda.

Vozačima će također biti zajamčene minimalne satnice i plaćeno bolovanje. Dobit će obavijesti i podršku za rješavanje pitanja o zaradi i drugim radnim uvjetima putem chata u aplikacijama tvrtki, prenosi Reuters.

Istraga državne tužiteljice bavila se tvrdnjama da su Uber i Lyft nepropisno naplatili neke poreze i naknade od njujorških vozača, a ne od putnika. Također se bavila praksama tvrtki da vozače klasificiraju kao nezavisne izvođače umjesto kao zaposlenike.

Više od 100.000 sadašnjih i bivših vozača u saveznoj državi SAD-a ima pravo na korist od nagodbi.

“Ove nagodbe će osigurati da konačno dobiju ono što su s pravom zaradili i što im se duguje prema zakonu”, rekla je James.

Uber i Lyft, oba sa sjedištem u San Franciscu, zanijekali su krivnju i nazvali ove nagodbe “pobjedom” za vozače.

Tony West, Uberov glavni pravni službenik, rekao je da Uberova nagodba “pomaže riješiti” problem klasifikacije vozača i da će biti model za druge savezne države. Lyft je u zasebnom priopćenju rekao kako vjeruje da je vozače uvijek ispravno klasificirao kao nezavisne izvođače.

Obje su tvrtke rekle da mnogi njihovi vozači više vole raditi kao nezavisni izvođači nego kao zaposlenici. Uberova navodna kršenja događala su se od studenog 2014. do svibnja 2017., a Lyftova od listopada 2015. do srpnja 2017. godine.

James je rekla da su obje tvrtke uskratile vozačima bolovanje na koje imaju pravo po zakonu.

Prema nagodbama, vozači izvan New Yorka dobit će najmanje 26 dolara po satu za vožnju i bolovanje, godišnje prilagođeno inflaciji. Vozači u New Yorku već primaju minimalnu plaću i nešto plaćenog slobodnog vremena, prema zahtjevima gradske Komisije za taksi i limuzine. James je kazala da će tamošnji vozači Ubera i Lyfta primati 17 dolara po satu za bolovanje, uz korekciju inflacije.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari