U svibnju ubrzala poslovna aktivnost eurozone

Freepik.com
Poslovna aktivnost, ilustracija, Foto: Freepik.com

Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je u svibnju 2024., zbog stabilnog rasta u uslužnom sektoru i naznake stabilizacije u industriji, pokazali su preliminarni izračuni Hamburške komercijalne banke (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u svibnju za 1,6 bodova u odnosu na travanj, na 52,3 boda. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

“Idemo u dobrom smjeru. Sudeći po brojkama PMI-ja u našim prognozama BDP-a, eurozona će u drugom tromjesečju vjerojatno porasti po stopi od 0,3 posto i potisnuti sablast recesije”, zaključio je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Oslonac rastu ponovno je bio uslužni sektor, uz kontinuirano snažan rast aktivnosti, četvrti mjesec zaredom.

Industrija je pak ponovno bilježila pad aktivnosti, ali blaži nego u ožujku, pokazalo je istraživanje, prenosi Hina.

“Proizvodni sektor sve je manje kamen spoticanja gospodarstvu i optimizam u prognozama proizvodnje dodatno je ojačao”, napominje ekonomist njemačke banke.

Nove narudžbe pokazuju jačanje potražnje, posebno u uslužnom sektoru, s težištem na domaćem tržištu. Nove izvozne narudžbe ponovo su se smanjile, protegnuvši razdoblje pada na više od dvije godine.

Taj sektor pomogao je njemačkom gospodarstvu da prevlada stagnaciju, unatoč slaboj industriji, s udjelom u BDP-u od oko 70 posto. Francuska je pak bilježila blaži pad aktivnosti u proizvodnom sektoru, uz kontinuiranu slabost u sektoru usluga.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari