S&P Global: Gospodarstvo eurozone u ožujku – stabilno  

Freepik.com
Analiza S&P Global, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Poslovna aktivnost u eurozoni stabilizirala se u ožujku zbog oporavka uslužnog sektora koji je neutralizirao snažan pad u industriji, izvijestio je S&P Global.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku za 0,7 bodova u odnosu na veljaču, na 49,9 bodova, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednost od 50 bodova signalizira stagnaciju aktivnosti, one više njihov rast, a niže pad.

Aktivnost se smanjila i u ožujku, deseti mjesec zaredom, ali marginalno, konstatiraju u hamburškoj banci, dodajući da ovakvi podaci signaliziraju stabilizaciju.

Snažan oporavak u sektoru usluga, uz jačanje potražnje prvi puta u gotovo godinu dana, neutralizirao je dublji pad u industriji. 

“Ako ste se nadali oporavku proizvodnog sektora u prvom tromjesečju, vrijeme je da se pomirite sa stvarnošću”, rekao je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Raskorak između industrije i uslužnog sektora zrcale i dva vodeća gospodarstva eurozone, njemačko i francusko, utvrdio je HCOB.

Pad aktivnosti u Njemačkoj neznatno je blaži u ožujku no što je bio u veljači zahvaljujući stabilizaciji u uslužnom sektoru. U Francuskoj bio je pak izraženiji, uz slabiju potražnju za robom i uslugama i smanjenom zaposlenošću.

Indeksi troškova poslovanja i prodajnih cijena tek su nešto manji no što su bili u veljači, ali poslovni čelnici ponovo su pokazali optimizam u procjenama proizvodnje, konstatiraju u HCOB-u.

“Poslovna očekivanja poboljšana su u proteklim mjesecima uglavnom zahvaljujući očekivanjima da će kamatne stope biti snižene, a pritisak troškova života popustiti. No, (menadžere) i dalje brine povišena razina ekonomske neizvjesnosti, globalni geopolitički rizici i još uvijek visoka razina cijena”, tumači se u ovoj analizi.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari