MMF: Kreatori monetarnih politika središnjih banaka moraju ostati neovisni tijekom izbora

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg/2048px-The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg
Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, Foto: Wikimedia Commons/UKinUSA

Upravna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, upozorila je da se središnje banke suočavaju sa sve većim političkim pritiskom da smanje kamatne stope tijekom glavne izborne godine, ali da kreatori monetarnih politika moraju zadržati svoju neovisnost.

Georgieva je u blogu objavljenom na web stranici MMF-a rekla da su središnje banke s boljim rezultatom neovisnosti uspješnije u kontroli inflacije i održavanju inflacijskih očekivanja pod kontrolom.

“Pozivi za smanjenjem kamatnih stopa rastu, čak i ako su preuranjeni, i vjerojatno će se pojačati kako polovica svjetske populacije glasa ove godine. Rizici političkog uplitanja u donošenje odluka banaka i imenovanja osoblja rastu. Vlade i čelnici središnjih banaka moraju se oduprijeti tim pritiscima “, rekla je Georgieva.

Rekla je i da je uspjeh središnjih bankara u sprječavanju globalnog financijskog sloma tijekom pandemije COVID-19 ubrzo uslijedio monetarnim stezanjem kako bi se smanjila inflacija, prenosi Reuters. Oba su nastojanja bila rezultat njihove neovisnosti i vjerodostojnosti koja ide uz to.

Nasuprot tome, Georgieva je rekla da tijekom razdoblja visoke inflacije 1970-ih središnje banke nisu imale jasne mandate za davanje prioriteta stabilnosti cijena, niti jasne zakone koji štite njihovu autonomiju, i kao rezultat toga, često su bile pod pritiskom političara da smanje kamatne stope.

Citirala je istraživanje MMF-a koje pokazuje da su između 2007. i 2021. središnje banke s visokim rezultatima neovisnosti bile uspješnije u održavanju inflacijskih očekivanja pod kontrolom.

Georgieva je rekla kako je snažno upravljanje važno za osiguranje neovisnosti središnje banke, a druge grane vlade imaju odgovornosti u pomaganju središnjim bankama da postignu svoje ciljeve, uključujući fiskalnu razboritost.

“Donošenje razborite fiskalne politike koja održava dug održivim pomaže u smanjenju rizika od “fiskalne dominacije” – pritiska na središnju banku da osigura financiranje po niskim troškovima za vladu, što u konačnici potiče inflaciju”, rekla je Georgieva.

Dodala je da je MMF spreman pružiti tehničku pomoć zemljama članicama koje žele ojačati svoje okvire monetarne politike.

“Neovisnost činimo eksplicitnim stupom u nekim programima financiranja koje podržava Fond, dogovarajući se s članicama o aktivnostima za njezino mjerenje i postizanje”, dodala je Georgieva.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari