Banka Japana odustaje od radikalne politike, prvi put podiže kamate nakon 17 godina

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Bank_of_Japan_20190223.jpg/2048px-Bank_of_Japan_20190223.jpg
Središnja banka Japana, Tokio, Foto: Wikimedia Commons

Banka Japana (BOJ) odustala je od radikalne monetarne politike uvedene od 2016. godine, koja je primjenjivala naknadu od 0,1 posto na neke financijske institucije s viškom rezervi kod središnje banke.

BOJ je odredio prekonoćnu kamatnu stopu kao svoju novu političku stopu i odlučio je usmjeravati u rasponu od 0-0,1 posto, na nove kratkoročne ciljne stope, te 0,1 posto kamatu na depozite u središnjoj banci.

Iako je ovaj potez bio prvo povećanje kamatne stope u Japanu u posljednjih 17 godina, on još uvijek drži stope oko nule jer će gospodarski oporavak prisiliti središnju banku da uspori daljnje povećanje troškova zaduživanja, procjenjuju analitičari za Reuters.

Ova promjena čini Japan posljednjom središnjom bankom koja je izašla iz negativnih stopa i završava eru u kojoj su kreatori politika diljem svijeta nastojali potaknuti rast jeftinim novcem i nekonvencionalnim monetarnim alatima.

“Vratili smo se na normalnu monetarnu politiku usmjerenu na kratkoročne kamatne stope, kao i kod drugih središnjih banaka. Odabrat ćemo odgovarajuću razinu kratkoročnih stopa u skladu s našim ekonomskim i cjenovnim izgledima”, rekao je guverner Kazuo Ueda, na tiskovnoj konferenciji nakon odluke.

“BOJ je danas poduzeo svoj prvi, probni korak prema normalizaciji politike”, rekao je Frederic Neumann, glavni ekonomist za Aziju u HSBC-u Hong Kongu.

Središnja banka također je napustila kontrolu krivulje prinosa, politiku koja je bila na snazi od 2016. i koja je ograničavala dugoročne kamatne stope oko nule.

U priopćenju u kojem je objavljena odluka, BOJ je rekao da će nastaviti kupovati “uglavnom istu količinu” državnih obveznica kao i prije i pojačati kupnju u slučaju da prinosi brzo porastu. BOJ je dodatno odlučio prekinuti kupnju rizične imovine poput fondova kojima se trguje na burzi i japanskih zaklada za ulaganje u nekretnine.

“Procijenili smo da se nazire održivo, stabilno postizanje naše ciljane cijene”, rekla je središnja banka u priopćenju objašnjavajući odluku o ukidanju ogromnog programa poticaja bivšeg guvernera Haruhika Kurode.

Uklanjanje negativnih kamatnih stopa, procjenjuju analitičari, posebno signalizira povjerenje BOJ-a da je Japan izašao iz stiska deflacije. Ranije mjere BOJ-a bile su usmjerene na poticanje banaka da posuđuju novac, umjesto da ga gomilaju na računima.

Japanske su dionice u utorak bile nestabilne. Jen je pao na gotovo 150 za dolar, jer su ulagači shvatili niske smjernice BOJ-a kao znak da se razlika u kamatnim stopama između Japana i Sjedinjenih Država vjerojatno neće mnogo smanjiti.

Odluka BOJ-a također bi mogla uzdrmati globalna financijska tržišta jer japanski investitori, koji imaju velika inozemna ulaganja, u potrazi za prinosima, prebacuju novac natrag u svoju zemlju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari