Vrijednost jena na najnižim razinama u više desetljeća

pixabay.com
Valutna tržišta, Foto: Pixabay.com

Vrijednost japanskog jena je blizu najniže razine posljednja tri desetljeća, u odnosu na dolar, boreći se da pronađe donju granicu jer su postavke jednostavne monetarne politike Banke Japana (BOJ) ostale u suprotnosti s izgledima da će kamatne stope drugdje biti više – duži period.

U odnosu na dolar, jen je zadnji put iznosio 151,70 jena, te je u ponedjeljak dosegnuo jednogodišnji minimum od 151,92. Pad ispod prošlogodišnjeg najnižeg nivoa od 151,94 za dolar, znači novi najniži nivo u 33 godine za jen.

Japanska je valuta „pala“ na petnaestogodišnji minimum od 162,38 za euro, u ranoj azijskoj trgovini, a razina se i u odnosu na britansku funtu smanjila na tromjesečni minimum od 186,25 za britansku funtu, objavio je Reuters.

Jen je nakratko popravio vrijednosti u odnosu na dolar u New Yorku nakon što je dosegao najnižu razinu od početka godine, što su analitičari pripisali naletu trgovanja opcijama koje dolaze na naplatu ovaj tjedan, a ne intervencijama japanskih vlasti.

Podaci DTCC-a s LSEG-ove platforme Eikon, piše Reuters, pokazuju da takozvane opcije za jene, koje postižu cijene od 151,90 – 152 jena, u vrijednosti od nominalnih 3,5 milijardi dolara, trebaju isteći između srijede i petka.

“Mislim da bi opcije mogle nastaviti djelovati kao otpor za dolar/jen. Kao i strah od daljnje intervencije BOJ-a”, rekla je Carol Kong, valutni strateg u Commonwealth Bank of Australia.

Japanske su vlasti u rujnu prošle godine intervenirale na valutnom tržištu kako bi potaknule jen po prvi put od 1998. godine, nakon što je BOJ zbog odluke da zadrži svoju ultra labavu monetarnu politiku, snizila jen na 145 za dolar.

BOJ je ponovno intervenirao u listopadu 2022. godine, nakon što je jen dosegao najnižu razinu u 32 godine, od 151,94.

Unatoč pomno orkestriranim koracima BOJ-a ove godine da postupno ukine svoju kontroverznu politiku kontrole krivulje prinosa (YCC) i nagovještajima skorog kraja negativnih kamatnih stopa, postupni potezi malo su učinili za održavanje oporavka jena, osobito u svjetlu središnjih banaka zadržati svoju “napadačku” retoriku viših za dulje stope.

“Mislim da je tržište došlo do spoznaje da će Banka Japana odustati od svoje politike, ali vrlo, vrlo, vrlo sporim i opreznim tempom”, rekao je Rodrigo Catril, viši devizni strateg u National Australia Bank (NAB).

Izvan Azije, trgovci su također obratili pozornost na podatke o inflaciji u SAD-u koji će biti objavljeni kasnije u utorak, što će dodatno razjasniti hoće li Federalne rezerve trebati dodatno povećati kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju.

Predsjednik Američke središnje banke – FED, Jerome Powell i njegov tim posljednjih su dana odbacili tržišna očekivanja da je FED završila sa svojim agresivnim ciklusom podizanja stopa nakon što je održala stope stabilnima na posljednjem sastanku o politici.

Komentari su zadržali ponudu američkog dolara i u odnosu na dolar, novozelandski dolar pao je na najnižu razinu od više od tjedan dana od 0,5866 dolara. Kiwi je posljednji put bio niži za 0,17 posto, na 0,5867 američkih dolara.

Sterling je oslabio za 0,03 posto na 1,2274 dolara, dok se eurom trgovalo na 1,0695 dolara.  Australski dolar pao je za 0,15 posto, na 0,6367 dolara. Indeks američkog dolara porastao je 0,07 posto, na 105,70.

“Općenito, tržište je također na neki način istrošeno svim porukama koje dolaze od središnjih banaka, a način više-za-duže i čekaj i vidi održava nisku volatilnost. Moramo pričekati taj CPI broj večeras, što bi moglo biti malo uzdrmano. Ako je jak, onda očito donosi ideju da je još jedno povećanje kamatnih stopa od strane Feda “, rekao je Catril iz NAB-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari