Oprez na burzama u iščekivanju izvješća o inflaciji u SAD-u

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi zabilježili tek blage pomake jer su ulagači oprezni uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones ojačao je 0,16 posto, na 34.337 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 4.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 13.767 bodova.

Nakon dva tjedna znatnog rasta, jučer su indeksi stagnirali jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno u utorak.

Ekonomisti procjenjuju da je u listopadu stopa inflacije skliznula na 3,3 posto, s rujanskih 3,7 posto. No, prognoziraju i da je temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene energije i hrane, ostala nepromijenjena.

Hina piše i kako su cijene dionica blago porasle i na azijskim burzama, gdje ulagači također iščekuju vijesti iz SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,2 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Naviše je jutros skočio južnokorejski Kospi indeks, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon pada pet dana zaredom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari