Švicarska postaje prvo veliko gospodarstvo koje je iznenada smanjilo kamatne stope

Pixabay.com
Švicarska, Foto: Pixabay.com

Švicarska narodna banka u četvrtak je iznenadila tržište odlukom da snizi svoju glavnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova na 1,5 posto, rekavši da će nacionalna inflacija vjerojatno ostati ispod 2 posto u doglednoj budućnosti.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su da će švicarska središnja banka zadržati stope na 1,75 posto.

“Već nekoliko mjeseci inflacija se vratila ispod 2 posto i stoga je u rasponu koji SNB poistovjećuje sa stabilnošću cijena. Prema novoj prognozi, inflacija će također vjerojatno ostati u ovom rasponu tijekom sljedećih nekoliko godina”, poručili su iz banke. Inflacija u Švicarskoj nastavila je padati u veljači, dosegnuvši 1,2 posto.

SNB je također smanjila svoje godišnje prognoze inflacije

Banka sada predviđa da će prosječna inflacija dosegnuti 1,4 posto u 2024., što je pad u odnosu na procjenu od 1,9 posto u prosincu, i 1,2 posto za 2025., smanjenu u odnosu na prethodnu procjenu od 1,6. Njezina prva prognoza za 2026. stavlja prosječnu inflaciju na 1,1 posto u tom razdoblju.

Nakon objave, analitičari Capital Economicsa rekli su da očekuju još dva smanjenja kamatne stope SNB-a tijekom ove godine.

“Ipak, mislimo da će inflacija biti još niža nego što impliciraju nove SNB-ove prognoze i ostati oko trenutne razine od 1,2 posto prije nego što sljedeće godine padne na ispod 1,0. Sukladno tome, predviđamo da će SNB sniziti stope na sastancima u rujnu i prosincu, podižući referentnu stopu na 1 posto, gdje mislimo da će ostati tijekom 2025. i 2026. godine”, rekli su analitičari Capital Economicsa u bilješci.

Rujanski sastanak vjerojatno će biti posljednji pod vodstvom predsjednika SNB-a Thomasa Jordana, koji će odstupiti krajem tog mjeseca nakon 12 godina na čelu. SNB je mišljenja da će švicarski gospodarski rast “vjerojatno ostati skroman u nadolazećim tromjesečjima”, s tim da će BDP ove godine porasti za otprilike 1 posto.

Prevelika neizvjesnost za točne prognoze

“Naša prognoza za Švicarsku, kao i za globalno gospodarstvo, podložna je značajnoj neizvjesnosti. Glavni rizik je slabija gospodarska aktivnost u inozemstvu. Zamah na hipotekarnim tržištima i tržištima nekretnina osjetno je oslabio u posljednjim tromjesečjima”, navela je SNB. “Međutim, ranjivosti na tim tržištima ostaju.”

Na makro razini, SNB je najavila “umjeren” globalni gospodarski rast u nadolazećim kvartalima, zajedno s vjerojatnim padom inflacije dijelom zahvaljujući restriktivnim strategijama monetarne politike. Ipak je upozorila na “značajne rizike” i geopolitičke napetosti koje bi mogle zamagliti međunarodni gospodarski horizont.

Prvi u smanjenju kamatnih stopa

Švicarska je prvo napredno gospodarstvo koje je smanjilo kamatne stope nakon dugotrajnog razdoblja visokih inflatornih pritisaka, pogoršanih utjecajem pandemije Covid-19 na globalnu trgovinu i ruskim ratom u Ukrajini. Švicarska je također bila pogođena nervozom u bankarskom prostoru prošle godine, kada je vlada uskočila kako bi olakšala UBS-ovo preuzimanje propalog rivala Credit Suisse.

Priopćenje Švicarske nacionalne banke dolazi uoči odluke Banke Engleske o monetarnoj politici, za koju se općenito očekuje da će svoju monetarnu politiku ostaviti nepromijenjenom unatoč padu inflacije.

Također u četvrtak, norveška središnja banka zadržala je stope na 4,5 posto. Vijest dolazi nakon što je američka središnja banka u srijedu održala stope stabilnima nakon sastanka u ožujku i ponovila svoja očekivanja za tri smanjenja stopa u 2024.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari