FED zadržao iste kamatne stope, predviđena tri smanjenja u 2024. godini

https://www.flickr.com/people/92618257@N08
Predsjednik FED-a, Jerome Powell, Foto: Wikimedia Commons/federalreserve

Predsjednik američkih Federalnih rezervi (FED), Jerome Powell, rekao je da nedavna visoka očitanja inflacije nisu promijenila politiku polaganog popuštanja cjenovnih pritisaka u SAD-u jer je središnja banka ostala na putu za tri smanjenja kamatnih stopa ove godine te je potvrdio da će se solidan gospodarski rast nastaviti.

FED je također ostavio nepromijenjene kamatne stope i objavio nove tromjesečne ekonomske projekcije, koje su pokazale da dužnosnici sada očekuju rast gospodarstva od 2,1 posto ove godine, iznad onoga što se smatra dugoročnim potencijalom američkog gospodarstva i značajno povećanje u odnosu na rast od 1,4 posto zabilježen u prosincu.

Očekuje se i da će stopa nezaposlenosti dosegnuti samo četiri posto do kraja 2024., dok se predviđa da će ključna mjera inflacije nastaviti padati, iako nešto sporijim tempom, te bi do kraja godina trebala biti 2,6 posto, prenosi Reuters.

U kontekstu pada kamatnih stopa, projekcije su pokazale da FED još uvijek predviđa takozvano “meko slijetanje” od postpandemijskog skoka inflacije do 40-godišnjeg vrha, iako je Powell rekao da su nedavni podaci dužnosnike držali opreznima kako bi se osiguralo da pritisci na cijene i dalje popuštaju.

Govoreći nakon sastanka o politici na kojem su dužnosnici ostavili referentnu prekonoćnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 posto – 5,50 posto i zadržali svoje izglede za tri smanjenja troškova zaduživanja ove godine, Powell je rekao da vrijeme tih smanjenja još uvijek ovisi o tome hoće li dužnosnici postati sigurniji da će se inflacija nastaviti smanjivati ​​prema FED-ovom cilju od dva posto, čak i ako gospodarstvo nastavi nadmašivati ​​očekivanja.

Izvješća o inflaciji s početka godine pokazala su da su cjenovni pritisci ostali “povišeni”, prema mišljenju FED-a, ali “nisu zapravo promijenili ukupnu priču, a to je da se inflacija postupno spušta na ponekad neravnom putu do dva posto”. rekao je Powell na konferenciji za novinare.

Ali “također ne mislim da su ta očitanja pridonijela ičijem povjerenju” u nastavak pada inflacije, rekao je Powell, komentari koji stavljaju težinu na nadolazeća izvješća o inflaciji kako bi potvrdili da pritisci na cijene nastavljaju popuštati.

Ako do tog ne dođe, rekao je Powell, FED će održavati visoke kamatne stope koliko god bude potrebno. 

“Prikladno je da budemo oprezni”, rekao je šef FED-a, ponavljajući polagani pristup smanjenju stopa koji je poduprt stalnom snagom gospodarstva, a dužnosnici kažu da im se ne žuri s ublažavanjem monetarne politike dok gospodarstvo i tržište rada nastavlja rasti.

Američke dionice povećale su svoje dobitke nakon objave FED-a. Američki dolar skliznuo je u odnosu na košaricu valuta, dok su prinosi na američke državne obveznice pali. 

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari