Inflacija u SAD-u ubrzala u veljači 2024.

pexels.com
Inflacija u SAD-u, Foto: pexels.com/karolina-grabowska

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama blago je ubrzala u veljači 2024., odražavajući znatno blaži pad cijena benzina i plina, pokazalo je izvješće ministarstva rada SAD-a.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je 3,2 posto, pokazuju podaci ministarstva. U siječnju 2024. iznosila je 3,1 posto.

Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija iznosila je 3,8 posto u veljači i bila je manja za 0,1 postotni bod nego u mjesecu prije, prema izračunima ministarstva.

Hrana je u veljači ove godine poskupjela jedan posto, nešto blaže nego početkom godine, prenosi Hina. Benzin je pak pojeftinio za 3,9 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, prenosi Hina. U siječnju 2024. cijene su mu bile niže za 6,4 posto nego prije godinu dana.

Kućanstva su u veljači izdvajala 8,8 posto manje za plin. U siječnju je bio jeftiniji čak 18 posto nego godinu dana ranije.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene porasle su u veljači za 0,4 posto, nešto jače nego početkom godine. Isti postotni rast bilježile su i kada se isključe energija i hrana, kao i u mjesecu prije, pokazuju podaci ministarstva.

Zamjetno su na mjesečnoj razini porasle cijene benzina, za gotovo četiri posto, nakon što su u siječnju pale više od tri posto.

Cijene hrane ostale su pak na razini iz siječnja, kada su porasle za 0,4 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari