Inflacija u SAD 3,1 posto

Pixabay.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U Sjedinjenim Američkim Državama inflacija je u siječnju 2024. godine iznosila 3,1 posto, te je bila viša od očekivane, pokazuju posljednji službeni podaci.

Rast cijena u proteklom mjesecu je, doduše, nastavio silaznu putanju nakon vrhunaca iz 2022. i 2023. koji nisu viđeni u posljednja četiri desetljeća. Ipak, ekonomski analitičari nadali su se da će inflacija biti na razini od oko 2,9 posto, piše Reuters.

Najnoviji podaci potaknuli su rasprodaju dionica na Wall Streetu neposredno prije službenog početka trgovačkog dana.

Tržišta dionica posljednjih su tjedana dosegla rekordne razine jer su ulagači postali sve sigurniji u smanjenje inflacije, a neke od najvećih američkih kompanija objavile su već dobre kvartalne rezultate.

Iako je inflacija pala nakon što je dosegla vrhunac iznad devet posto u lipnju 2022., mnogi Amerikanci još uvijek osjećaju pritisak visokih cijena.

Takozvani temeljni indeks inflacije, koji izdvaja nestabilne cijene hrane i energije, pomno se prati jer je obično dobar pokazatelja kretanja inflacije.

Taj indeks je povećan na mjesečnoj razini, s 0,3 posto na 0,4 posto, a kao razlog za to statističari navode rast cijena smještaja i osiguranja u proteklom razdoblju.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari