Inflacija u SAD povećava zabrinutost za potražnju nafte, cijene u padu

Freepik.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Freepik.com

Cijene nafte na tržištima su u padu. Fjučersi sirove nafte Brent pali su za 55 centi, ili 0,7 posto te iznose 82,92 američkih dolara po barelu. Terminski ugovori za ožujak, za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI), koji istječu sutra, niži su za 41 cent odnosno 0,5 posto ili 78,78 dolara po barelu.

Travanjski ugovor WTI pao je za 0,7 posto, na 77,92 dolara.

“WTI i Brent su pojeftinili u ponedjeljak ujutro jer se ulagači ponovno prilagođavaju strahovima na strani potražnje nakon značajnog skoka indeksa američkih proizvođačkih cijena”, rekla je analitičarka Phillip Nove, Priyanka Sachdeva, prenosi Reuters.

Proizvođačke cijene u SAD-u porasle su više nego što se očekivalo u siječnju zbog snažnog porasta troškova usluga, što bi moglo pojačati zabrinutost zbog inflacije.

Američke Federalne rezerve signalizirale su strpljenje prema smanjenju kamatnih stopa. Više stope održavaju troškove kupnje nafte.

Tijekom vikenda nastavile su se i napetosti na Bliskom istoku, što za tržišta nafte može značiti neizvjesne izglede za potražnju, posebice jer je Međunarodna agencije za energiju izrazila očekivanje da će rast izgubiti na snazi 2024., ocjenjuju analitičari za Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) bila bi u mogućnosti pokriti većinu razina poremećaja, budući da je njezin slobodni kapacitet na osmogodišnjoj najvišoj razini od 6,4 milijuna barela nafte dnevno.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari