Sukob na Bliskom istoku i dalje utječe na tržišta nafte, cijene u padu

Pexels.com
Naftna platforma, Foto: Pexels.com/Jan-Rune Smenes Reite

Cijene nafte od jutros su niže, dok su tijekom jučerašnjeg dana obje vrijednosti bile veće za jedan posto. Fjučersi sirove nafte Brent pali su za 19 centi, te iznose 82,67 američkih dolara po barelu dok su fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte pali su za tri centa, te iznose 78 dolara po barelu.

Izvješće Ministarstva trgovine SAD-a pokazalo je pad maloprodaje za 0,8 posto u siječnju, što je i najveći pad od veljače 2023. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su pad maloprodaje za 0,1 posto.

“Nade za smanjenje kamatnih stopa u SAD-u pružile su podršku cijenama u četvrtak, ali ulagači danas prilagođavaju svoje pozicije uoči dugog vikenda u SAD-u. Dok pomno prate trendove kamatnih stopa, ulagači će nastaviti procjenjivati i hoće li se geopolitički rizici na Bliskom istoku preliti na opskrbne lance sirove nafte”, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities, predviđajući da će se WTI neko vrijeme trgovati u rasponu od 70 do 80 dolara.

Odmjeravajući tržišno raspoloženje, Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je da rast globalne potražnje za naftom gubi zamah i te je smanjila svoju prognozu rasta za 2024., što je u oštroj suprotnosti sa stajalištem Organizacije zemlje izvoznice nafte (OPEC).

U mjesečnom izvješću IEA-e stoji i da očekuju da će globalna potražnja za naftom ove godine porasti za 1,22 milijuna barela dnevno, što je neznatno manje od prošlomjesečne procjene. OPEC je ranije ovog tjedna ostao pri svojoj prognozi rasta od 2,25 milijuna barela po danu.

Analitičari kažu za Reuters i da bi rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku mogao nastaviti utjecati na cijene sirove nafte.

“Očekivala bih da će se najnoviji dobici od povećane premije za rizik na Bliskom istoku zadržati, posebno u vikendu”, rekla je Vandana Hari, osnivačica pružatelja usluga analize tržišta nafte Vanda Insights.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari