Japanski Nikkei indeks blizu rekordne razine, raste i Wall Street

Burza, Foto: Anna Nekrashevich/Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, jer je pad potrošnje u SAD-u bio veći od očekivanog i podržao nade da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Dow Jones je porastao 0,91 posto, na 38.774 boda, S&P 500 0,58 posto, na 5.029 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 15.906 bodova.

U siječnju je promet u trgovini na malo pao 0,8 posto, više nego što se očekivalo, što ukazuje na slabljenje potrošnje.

To je, s obzirom da je potrošnja glavni pokretač gospodarstva, loša vijest, prenosi Hina, no pozitivno je utjecala na tržište jer bi slabljenje potrošnje moglo izazvati i slabljenje inflacijskih pritisaka, što bi FED-u otvorilo prostor za smanjenje kamata.

“Taj podatak pokazuje da gospodarstvo možda pomalo slabi i to je loša vijest, no potencijalno je i dobra jer znači da bi FED uskoro mogao početi smanjivati kamate”, komentirao je Neville Javeri, portfelj menadžer u tvrtki Allspring Global Investments.

I na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pri čemu se japanski Nikkei indeks primaknuo rekordnoj razini dosegnutoj prije 34 godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,6 posto i na putu je tjednog dobitka od oko 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks viši za 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,7 i 2,5 posto.

Premda je japansko gospodarstvo uronilo u recesiju, Nikkei indeks znatno je porastao drugi dan zaredom, pa se primaknuo najvišoj razini u povijesti, dosegnutoj prije 34 godine.

Ulagači se, naime, nadaju da će zbog recesije japanska središnja banka nastaviti voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku, kakvu vodi već godinama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari