Podaci o rastu inflacije u SAD-u razočarali ulagače na Wall Streetu, pale i azijske burze

Freepik.com
Burza, ilustracija Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su, nakon podatka o neočekivanom rastu inflacije u SAD-u, smanjena očekivanja ulagača da će američka središnja banka (FED) smanjiti kamate u svibnju.

Dow Jones oslabio je 1,36 posto, na 38.275 bodova, dok je S&P 500 pao 1,37 posto, na 4.953 boda, a Nasdaq indeks 1,79 posto, na 15.659 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je podatka da su u siječnju 2024. potrošačke cijene porasle 0,3 posto na mjesečnoj, a 3,1 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari očekivali.

Posljednjih su mjeseci, prenosi Hina, cijene dionica snažno rasle jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga FED već u ožujku početi smanjivati kamatne stope. No, s obzirom na to da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od dva posto, rez u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a nakon jučerašnjeg izvješća o potrošačkim cijenama splasnule su i nade u smanjenje kamata u svibnju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata FED-a u svibnju iznose oko 36 posto, dok su prije jučerašnjeg izvješća to izgledi iznosili oko 58 posto.

“Mnogi dužnosnici Feda posljednjih su tjedana na različite načine poručivali da su očekivanja na tržištu o smanjenju kamata u prvoj polovici godine preuranjena. Izvješće o potrošačkim cijenama sada je to i potvrdilo”, kaže Bob Elliott, direktor u tvrtki Unlimited Funds.

Na azijskim su burzama cijene dionica također u padu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jutros u 7:00 sati u minusu 0,8 posto, oslabivši peti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao za 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 0,9 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle, dok se na ostalim kineskim burzama ne radi zbog proslave lunarne nove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari