Poruke čelnika FED-a zaustavile ulagače na Wall Streetu, pale i azijske burze

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 pali s rekordnih razina jer su nakon poruka predsjednika američke središnje banke (FED), Jeromea Powella, smanjile očekivanja da će kamatne stope u SAD-u biti niže već u ožujku.

Dow Jones je pao 0,71 posto, na 38.380 bodova, S&P 500 0,32 posto, na 4.942 boda, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 15.597 bodova.

U nedjelju navečer predsjednik FED-a kazao je u emisiji “60 Minutes” da će središnja banka biti oprezna prilikom smanjenja kamata i da će to vjerojatno biti znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje.

Nakon tih izjava, navodi Hina, sasvim su splasnula nagađanja o smanjenju kamata u ožujku.

Tim više što su podaci, objavljeni u petak, pokazali da je u SAD-u broj zaposlenih u siječnju porastao znatno više nego što se očekivalo, a neočekivano snažno rasle su i plaće. Niz posljednjih podataka pokazuje da gospodarstvo i dalje znatno raste, unatoč visokim kamatama, što je pozitivno i ukazuje na to da će se izbjeći recesija.

“Powell je ohladio tržište, otklonio svaku mogućnost smanjenja kamata u ožujku. Ulagačima je teško odlučiti što dalje kada imate visoke kamate, ali i snažan rast gospodarstva”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital.

No, dok se ne uspori rast potrošnje i gospodarstva, inflacijski pritisci ostat će pojačani, što znači da FED neće smanjivati kamatne stope.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 0,8 posto, nadoknadivši jučerašnji pad od 0,7 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,5 i 0,8 posto. U Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, više od tri posto.

Nakon što su indeksi na kineskim burzama skliznuli na nove najniže razine u pet godina, jutros su na tržište ušli državni investicijski fondovi, a regulatori su poručili da će institucionalnim investitorima omogućiti veće ulaganje u dionice i uvesti poticajne mjere da bi kompanije mogle više otkupljivati svoje dionice na tržištu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari