Američka središnja banka zadržala kamatne stope na istoj razini

https://www.flickr.com/people/92618257@N08
Predsjednik FED-a, Jerome Powell, Foto: Wikimedia Commons/federalreserve

Američka središnja banka ni u srijedu nije smanjila kamatne stope koje ostaju nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

U bitno izmijenjenoj izjavi kojom je završen dvodnevni sastanak središnje banke, Savezni odbor za otvoreno tržište uklonio je tekst koji je ukazivao na spremnost da se nastave podizati kamatne stope dok se inflacija ne stavi pod kontrolu i dok ne bude na putu prema ciljanih dva posto.

Istaknuli su, međutim, da ne očekuju ni smanjivanje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanoj razini.

“Želimo vidjeti više dobrih podataka. Nije da tražimo bolje podatke, tražimo nastavak dobrih podataka koje smo vidjeli”, komentirao je predsjednik Feda Jerome Powell, ističući da će kamatne stope vjerojatno ostati iste i nakon sjednice u ožujku.

S druge strane, guverner Feda Christopher Waller kazao je kako ga je “napredak koji je primijetio po pitanju inflacije, u kombinaciji s podacima o gospodarskim i financijskim uvjetima, uvjerio da je na najboljem putu da se smanji na dva posto”.

Podsjetimo, od ožujka 2022. godine kamatne su stope bile podizane čak 11 puta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari