Poruke Feda dovele do snažnog pada dionica na Wall Streetu

Freepik.com
Pogoršana očekivanja u gospodarstvu, Ilustracija, Foto: Freepik.com/tartila

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno pali jer su ulagače razočarali poslovni rezultati Alphabeta i Microsofta i jer su splasnule nade da će američka središnja banka smanjiti kamate već u ožujku.

Dow Jones je pao 0,82 posto, na 38.150 bodova, S&P 500 1,61 posto, na 4.845 bodova, a Nasdaq indeks 2,23 posto, na 15.164 boda.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su nakon dvodnevne sjednice kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto. U priopćenju su naveli da ne očekuju smanjenje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanoj razini od dva posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je, pak, kako je malo vjerojatno da će čelnici Feda biti uvjereni u to do sjednice u ožujku.

Pad indeksa posljedica je i razočaranja ulagača kvartalnim poslovnim rezultatima dvaju tehnoloških divova. Cijena dionice Alphabeta pala je 7,5 posto, a Microsofta 2,7 posto.

Na većini azijskih burzi cijene dionica u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan ranije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji pale između 0,5 i 1,2 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 1 i 1,5 posto.

Taj rast, pojašnjava Hina, uglavnom se pripisuje korekciji nakon pada prethodnih dana.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari